KAFFED: KAFKASLAR İZMİR’DE SOYER’İN İFTARINDA BULUŞTU

KAFKASLAR SOYER’İN İFTARINDA BULUŞTU. KAFFED DİNÇER : GENÇLERDEN DİLİNİ ALIRSAN KONUŞACAK BİR ŞEYİ KALMIYOR

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer ise “Bu günkü gençlerden dilini ellerinden alırsanız konuşacak hiç bir şeyleri kalmıyor,”

Çerkes, Adige, Abazaların yaşadığı bölge olan Kafkasyalı derneklerin İzmir ve Ege Bölgesi başkanları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen iftar yemeğinde bir araya geldi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu dernek başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen iftar yemeğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ”Türkiye’deki bu büyük kültür zenginliğini ve bu kültür zenginliğinin bir arada hep beraber birlik olarak yaşamanın ne demek olduğunu ve bunun nasıl bir güç olduğunu ortaya koyan en güzel slogandır.” Dedi.

Başkan Tunç Soyer’in milletvekili adaylarının belirlenmesi için Ankara‘da olması nedeniyle iftar yemeği, Başkan Vekili Mustafa Özuslu katılımıyla gerçekleştirildi. İftara Başkan Vekil Özuslu’nun yanısıra İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramlar Kutlama Komitesi Başkanı Ülvi Puğ,Yaşar Üniversitesi İletişim Dekanı Prof Dr  Sevda Alankuş, İzmir Çerkes Kültür Derneği (İÇKD) Başkanı Ramazan Ersöz, İzmir’de yaşayan Kafkas dernekleri başkanları ve davetliler katıldı.

ERSÖZ : PANDEMİDEN SONRA BULUŞMALARA DEVAM

İÇKD Başkanı Ramazan Ersöz, selamlama konuşmasında “Uzun bir süre etkinlik yapamadık. Onun ardından sürecinin bitmesinden sonra uzunca bir süre devam edecek. Belki bir yıl, belki bir yıl biraz daha geçecek, bir sıkıntılı dönemimiz var. Ama bu arada hayat da devam ediyor. sağ olsun büyükşehir belediyemiz bizim hemşehrilerimize böyle bir iftarı verdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmadınız. biz oldunuz. Geldiğimiz için sizlere büyükşehir belediyemize de böyle bir imkanı bize sağladığı için çok çok teşekkür ediyorum. Afiyet olsun Sayın Başkan çok teşekkür ederiz.” Şeklinde konuştu.

ÖZUSLU : ÇOK SES ÇOK NEFES DİYEREK DEVAM EDİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, yaptığı konuşmasında ”Bizi bu bereketli iftar sofrasında buluşturan İzmir Çerkez Kültür Derneği Başkanı Yönetim Kurulu’na canı gönülden teşekkür ederim. Böyle bereketli bir sofrada sizlere önce üzerimde olan bir selamı ileteyim. Başkanımız Sayın Tunç Soyer, burada bulunanlara sevgilerimizi, selamımızı, muhabbetlerini iletiyor, onu da kabul buyurun efendim.

İzmir Başkanımız Sayın Soyer, dört yıl önce göreve geldiğinde O kampanyada ‘çok ses, çok nefes’ diyerek aslında Türkiye’deki bu büyük kültür zenginliğini ve bu kültür zenginliğinin bir arada hep beraber, birlik olarak yaşamanın ne demek olduğunu ve bunun nasıl bir güç olduğunu ortaya koyan en güzel sloganıydı. Ve o sloganı biz bugün yeşertmek, yaşatmak, görmek, büyütmek için işte bu iftar sofralarını kuruyoruz.

Her yerde Türkiye’nin her yerinden buraya gelmiş vatandaşlarımızla, Balkanlar’dan gelen vatandaşlarımızla, göçmenlerimizle Bütün vatandaşlarımıza o büyük renkleri, o büyük kültürleri hep beraber, hemhal ederek tek bir nefes, tek bir ses ve tek bir renk haline dönüştüreceğiz.

Hep beraber hep birlikte Türk yurdumuzu, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her grubun her vatandaşın, her topluluğunun hakkıyla, hukukuyla, diliyle, güvenliğiyle özgür kişilik anlamında, sonuna kadar kullanarak eşit bir şekilde yaşanacak bir düzenin inşası için az kaldı. Hep birlikte, bunu biz kuracağız.” Şeklinde konuştu.

ARDA: BİZ DE BENZER ACILARI YAŞADIK

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda  da, ”Bir aradayız. Bu iftara bizi de davet ettiğiniz için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Az önce federasyon başkanımızla yaptığımız sohbette Çerkezlerin bir bölümünü maalesef yaşanan o acılarda Balkanlar’a yerleşmek durumunda kaldığını söyledi. Ben de bir Boşnak çocuğu olarak benzer acıları yaşamış bir aileden geliyorum. Ve o yaşadığımız ve barışın hakim olduğu bir ülkede hep birlikte yaşayacağız.” Şeklinde duygularını ifade etti.

DİNÇER :GENÇLERDEN DİLİ ALIRSAN KONUŞACAK BİR ŞEYİ KALMIYOR

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer ise “Bu günkü gençlerden dilini ellerinden alırsanız konuşacak hiç bir şeyleri kalmıyor,” diye Dil birlikteliğine dikkati çekti. Dinçer,  “Bu akşam çok kıymetli Tunç Soyer başkanım şahsında İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Belediyesi’ne bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkür ederek başlamak istiyorum. İçinde bulunduğumuz kutsal ay nedeniyle oruç tutanların Allah’ım oruçunu kabul etsin. Sevaplarını arttırsın. Hepimiz dillerimizi öğrenmeliyiz. Öğretmeniyiz, ona sahip çıkmalıyız. Ve dünyayı güzelleştiren bir unsur olduğunu unutmamak lazım bu birbirimizi, bizi birbirimize yaklaştıran önemli bir kazanım, önemli bir kültürel değer. Bu manada burada gördüğünüz hazinenin gelecekte çocukların, gençlerini Kendi dillerini, kendi kültürlerini öğreterek Çerkesliğin ve yaşadığı tüm coğrafyalara değer katan bir unsur olduğunu unutmadan bu ülkenin önemli kültürel katmanlarından önemli sosyal dokularından birisi olduğunu ısrarla altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

Dinçer, Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinde tüm dünyadan Konfederasyona yardımların geldiğini, bundan da çok memnun olduklarını da altını çizdi.

İftar yemeğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramlar Kutlama Komitesi Başkanı Ülvi Puğ, Çerkes Şair Çetin Öner’in ‘Diller’ şiirini okudu ardından, kültürel çalgılar eşliğinde kısa bir ağıt etkinliği de sunuldu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir