BU SENE 22 KRUVAZİYER GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI YUSUF ÖZTÜRK MART 2023 AYI NDA GERÇEKLEŞTRİLEN 6.MECLİS TOPLANTISINDA ÇOK ÖNEMLİ HATLARDAN 22 KRUVAZİYER GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMESİNDE BULUNDU.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 2023 Mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, limana yanaşan yılın ilk kruvaziyer turist gemisine değinerek, “Bu sene çok önemli hatlardan 22 kruvaziyer gemisinin gelmesini çok önemli buluyorum. ” Dedi.

Öztürk , ayrıca aynı gün İzmir’de ilk defa açılan MAST Fuarı’nada değinerek ikincisinin de geleceğinin de müjdesinin altını çizdi.

Yusuf Öztürk şunları söyledi; “Binlerce insanımızı yitirdiğimiz Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin acıları tazeyken, 16 Mart’ta deprem bölgesinde 18 vatandaşımızı sel felaketinde kaybettik. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum.

Denizcilik sektörümüzün asırlık kuruluşu olan İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden seçilen Sayın Şükriye Vardar’ı tebrik ediyor, kendisine ve yeni Yönetim Kurulu’na başarılar diliyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası Havacılık Teşkilatı Daimi Temsilcisi Sayın Suat Hayri Aka, Dışişleri Bakanlığımız ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliği’ne aday olarak gösterildi. Ülkemiz denizcilik sektöründeki başarılarını, küresel alana taşıyacağına inandığımız Sayın Büyükelçimize, Temmuz 2023’te yapılacak seçimlerde başarılar dileklerini iletiyorum.

İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılında, İzmir Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde yapılan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonuçlarının ülkemiz ekonomisi için faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Ülkemiz, bir yandan depremde evsiz barksız kalan vatandaşlarımızın en temel ihtiyaçlarının karşılanması ve 150 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen deprem kayıplarının telafisi için uğraşırken, diğer yandan 14 Mayıs tarihinde yapılacak genel seçimlere hazırlanıyor.

Dünyada ise küresel ekonomik istikrarsızlığın semptomlarını finansal, sosyal ve siyasal alanlarda derin şekilde yaşıyoruz. Merkez bankalarının faiz yükseltme politikası, ABD’de SVB adlı banka ile başlayan bir bankacılık ve teknoloji sektörü krizine yol açarken, finansal sıkıntı İsviçre’deki bankacılık sistemini de olumsuz etkiledi. Çeşitli tedbirlerle krizin yayılması şimdilik önlenmiş olsa da, 2008 ABD küresel finansal krizi benzeri bir krizden duyulan endişe ortadan kalkmadı. Avrupa ülkelerindeki çalışanların gösterileri, Rusya-Ukrayna savaşının şiddetlenmesi, Batı ile Doğu arasında yeni bir bloklaşma ve nükleer silahların gündeme gelmesi, herkesi tedirgin ediyor.

Bu gelişmeler, doğası gereği serbest ticaretten yana olan denizcilik sektörünü negatif etkiliyor. Küresel ticaret hacmindeki yavaşlamanın yanı sıra Çin’in beklentilerin altında büyüme ihtimali, deniz taşımacılığında durgunluğa sürüklüyor. Çin Konteyner Nakliye Endeksi, son 42 yılın en düşük seviyesine inerken, Baltık Kuruyük Endeksi ise geçen ay 500 puan seviyelerine düştükten sonra şu an 1,450 puan seviyelerinde bulunuyor.

Bu hafta açıklanan DHL Küresel Bağlantılılık Endeksi, 2021’de yeniden pandemi öncesi seviyenin üstüne çıktı. Uzmanlar, Endeksteki yükselmeyi, küreselleşmenin önemini hala koruduğu, bölgeselleşme geçiş tahminlerinin henüz gerçekleşmediği yönünde yorumluyorlar. Bu tablo, uzak yol deniz taşımacılığı için iyi haber olarak değerlendirilebilir.”

MERSİN LİMANINDA BEKLEME SÜRESİ ÇOK UZUYOR

Ülkemiz deniz ticaretinde ve liman elleçleme rakamlarında da durgunluk göze çarpıyor. Şubat ayı itibariyle Aliağa ve Samsun dışında bütün limanlarda yük elleçleme rakamlarında gerileme yaşandı. Deprem nedeniyle yaklaşık 500 milyon dolar zarar tespit edilen İskenderun Limanı’nın devre dışı kalması ve Rusya ile transit ticarete yönelik kısıtlama tedbirleri de limanlarda hareketliliği azaltıyor.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre Mersin Limanı’nda yoğunluk büyük ölçüde azaltıldı. Ancak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yeniden üretime başlayan fabrikalar, ihracata devam edebilmek için İskenderun Limanı’nın yeniden açılmasını bekliyorlar. 

LİMANLARIN DEPREMDE DURUMUNA DİKKATİ ÇEKTİ

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin geçen hafta açıkladığı rapora göre, ülkemiz limanlarının yüzde 72’si maalesef birinci derecede deprem riski yüksek olan bölgelerde yer alıyor. Konutlarımızı, şehirlerimizi sağlamlaştırmanın yanı sıra limanlarımızı da depreme dayanıklı hale getirmek için yatırım desteğine ihtiyaç bulunuyor.

Diğer yandan İstanbul veya Marmara Bölgesi’nde olası bir deprem riski, bölgedeki sanayicileri alternatif bölgelerde arayışa yöneltiyor. Güçlü liman kapasitesi nedeniyle bu sanayi göçünün varış noktalarından biri Ege ve İzmir olabilir. Bunun için İzmir’in de deprem kuşağında yer aldığı unutulmadan üretim tesislerinin doğru yere ve planlı şekilde kurulması, lojistik altyapıdaki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Yıllardır vurguladığımız gibi, Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi, üretimin ve taşımacılığın birleştiği bir endüstri kompleksi içinde yeni nesil bir liman projesi olarak, artık raftan indirilmelidir. Kemalpaşa Lojistik Merkez Projesi, daha fazla vakit kaybedilmeden hizmete geçirilmelidir. Batı Anadolu, Güney Ege ve Güney Marmara’daki sanayi bölgelerini, İzmir Limanları’na bağlayacak demiryolu ve karayolu yatırımlarına hız verilmelidir.

LİMANA YANAŞAN YILIN İLK KRUVAZİYER TURİST GEMİSİ ÇOK ÖNEMLİ

İzmir’den Avrupa ve diğer bölgelere yeni denizyolu bağlantılarının kurulması da, bölgemizin rekabetçi özelliğini artıracaktır. Çeşme-Trieste seferlerinin yanı sıra 2 Nisan’da başlayacak İzmir-Sete Ro-Ro hattı ile, bölgemizin Batı Avrupa ve Kuzey Afrika bağlantısının sağlanması öngörülüyor.”

Ülkemiz turizm sezonu fiilen başladı. Kuşadası’na çok sayıda kruvaziyer gemi yanaşmaya başladı. İzmir Limanı’nda ilk gemi 20 Mart’ta geldi. Bu yıl İzmir’e şimdilik 22 sefer var. Bu sayı artmaya devam edecektir. Ülkemiz kruvaziyer sektörü, ayağa kalkmış, 2023’te koşmaya başlayacaktır.

İZMİR’DE İLK DEFA MAST FUARI AÇILDI

Bugün Fuar İzmir’de açılışını yaptığımız Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı; Logistech-Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’ndan sonra, İzmir’in ikinci denizcilik fuarı oldu. Fuarın deniz turizmi sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.

6 Nisan’da KOSGEB İzmir Müdürü Sayın Levent Arslan’ın konuşmacı olduğu, KOSGEB’in denizcilik sektörüne yönelik destekleriyle ilgili bilgilendirme toplantısını burada düzenleyeceğiz. Toplantıya hepinizi davet ediyoruz.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir