İZMİR’DE 20. SERBEST BÖLGE DE KURULACAK

İZMİR’DE 20. SERBEST BÖLGE DE KURULACAK

JAK ESKİNAZİ BASBAŞ’IN TANITIM TOPLANTISINDA İHRACATÇILARA ÇAĞRIDA ‘BULUNDU FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN’

Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) için tanıtım toplantısı düzelendi. Toplantıda yerli ihraçatcılara çağrıda bulunularak Serbest Bölgelerin sosyo-ekonomik yüzde 42’lere varan çeşitli faydalarından yararlanılması için ‘Acele Edin’ çağrısında bulunuldu.

EİB’de düzenlenen BASBAŞ’ın toplantısına Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr Faruk Güler, Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ve İhracatçı Birlikleri yetkilileri katıldı.

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı ve BASBAŞ’ın da Koordinatörü Dr Faruk Güler, Serbest bölgelerde ‘gak deyince et, gug deyince süt hazır’ diye konuşarak Serbest Bölgesi’nin avantajlı durumda olduğunu ifade etti.

Dr. Faruk Güler: “İhracatçılarımızın Serbest Bölge Avantajlarından Yararlanmasını İstiyoruz”

BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler de, serbest bölge olması nedeniyle en büyük avantajı ihracatçılara sağlayacak olması nedeniyle, Batı Anadolu Serbest Bölgesini ilk önce Egeli ihracatçılara tanıtmak istediklerini belirtti.  İhracatçılara, uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttıracak yeni bir yatırım alanı kazandırdıklarını vurgulayan Güler, “Biz istiyoruz ki, ihracatçılarımız bin bir emek ve yatırımla uluslararası pazarlarda rekabet şanslarını arttırmaya çalışırken, bizler de bulunduğu lokasyonla ve sağladığı vergisel avantajlarla bu çabalarınızı destekleyecek, sizlere ilave rekabet gücü kazandıracak yeni yatırım alanları oluşturalım. Batı Anadolu Serbest Bölgesi, böyle bir hedef için sizlerin karşısına getirebileceğimiz en doğru seçenek oldu” diye konuştu. Dr. Faruk Güler, Bölgenin, hinterlandında bulunan İzmir, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale illerinin ekonomilerine büyük fayda sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “Marmara’da sıkışan sanayinin başka bölgelere dağıtılması noktasında Batı Anadolu Serbest Bölgesi öncelikli bir yatırım bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Yabancı yatırımcılarla da yaptığımız görüşmelerde özellikle Çinli firmaların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. BASBAŞ’ın kısa zamanda bölgeye güçlü yatırımcılar kazandıracağına inancımız tamdır.”

Dr. Faruk Güler: “İhracatçılarımızın Serbest Bölge Avantajlarından Yararlanmasını İstiyoruz” BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler de, serbest bölge olması nedeniyle en büyük avantajı ihracatçılara sağlayacak olması nedeniyle, Batı Anadolu Serbest Bölgesini ilk önce Egeli ihracatçılara tanıtmak istediklerini belirtti.  İhracatçılara, uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttıracak yeni bir yatırım alanı kazandırdıklarını vurgulayan Güler, “Biz istiyoruz ki, ihracatçılarımız bin bir emek ve yatırımla uluslararası pazarlarda rekabet şanslarını arttırmaya çalışırken, bizler de bulunduğu lokasyonla ve sağladığı vergisel avantajlarla bu çabalarınızı destekleyecek, sizlere ilave rekabet gücü kazandıracak yeni yatırım alanları oluşturalım. Batı Anadolu Serbest Bölgesi, böyle bir hedef için sizlerin karşısına getirebileceğimiz en doğru seçenek oldu” diye konuştu. Dr. Faruk Güler, Bölgenin, hinterlandında bulunan İzmir, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale illerinin ekonomilerine büyük fayda sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “Marmara’da sıkışan sanayinin başka bölgelere dağıtılması noktasında Batı Anadolu Serbest Bölgesi öncelikli bir yatırım bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Yabancı yatırımcılarla da yaptığımız görüşmelerde özellikle Çinli firmaların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. BASBAŞ’ın kısa zamanda bölgeye güçlü yatırımcılar kazandıracağına inancımız tamdır.”

EİB Koordinatörü Jak Eskinazi yaptığı konuşmada, İzmir’de kurulan 19. Olan BASBAŞ’tan başka 20’incisinin de kurulacağını açıkladı.

Jak Eskinazi yaptığı konuşmada, Ege İhracatçı Birlikleri ve Ege Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) iş birliğinde düzenlediğimiz, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) Bilgilendirme Toplantısı’nda Serbest bölgelerle ilgili görüşlerini paylaştı.

Eskinazi, konuşmasında Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2024 yılı ocak ayı performansı hakkında kısaca bilgiler de  verdi.

Eskinazi, “Ege İhracatçı Birliklerimizin ocak ayında ihracatı yüzde 4’lük artışla 1 milyar 488 milyon dolar olurken, Tarım sektörlerimizin ihracatı 11’lik artışla 601 milyon dolardan, 665,5 milyon dolara çıktı.

Madencilik sektörümüzün ihracatı yüzde 9’luk ilerlemeyle 90 milyon dolar oldu. Sanayi sektörlerimiz 732 milyon dolarlık ihracata imza attı.

İhracatta ilk üç birliğimiz; 186 milyon dolarla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 148 milyon dolarla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve 122 milyon dolarla Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği oldu. Yıllık ihracatımız yatay bir seyirle 18,3 milyar dolar şeklinde gerçekleşti. Ticaret Bakanlığımızın faaliyet illerine göre hazırladığı istatistiklere göre Ege Bölgesi’nin ihracatı ocak ayında yüzde 2’lik artışla 3,3 milyar dolar oldu.

İzmir 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi’nin ihracatını domine etmeyi sürdürürken, Manisa 545 milyon dolar ve Denizli 315 milyon dolarlık ihracatla İzmir’i takip ettiler.

Dünya ekonomilerindeki resesyonun sona ermesi, Türk ekonomisinin yüksek enflasyon düşük kur sarmalından kurtulması halinde ihracatta çift haneli artışları yakalayabilecek güçteyiz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Serbest bölgelerle ilgili görüşlerini de paylaşan Eskinazi, “Yüzde 100 kurumlar vergisi istisnası, Yüzde 100 gelir vergisi istisnası, Muhtasar ödemesi muafiyeti, KDV muafiyeti, Serbest kar transferi, Gümrük vergisi muafiyeti, KKDF muafiyeti, Ucuz enerji kullanımı gibi avantajlar sunan Serbest Bölgelerle Türkiye, 1980 sonrasında ihracata dayalı serbest piyasa ekonomisini benimseyince tanıştı.

Serbest bölgelerin yatırımcıya sunduğu bir diğer avantaj ise, bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi. Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, serbest bölgelerde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp küçülebiliyor.

Sanayi yatırımları için uygun yer bulmanın oldukça zorlaştığı günümüzde organize sanayi bölgelerinde arsa ücretlerinin metrekaresinin 500 dolarları geçtiği bir ortamda serbest bölgeler bu anlamda büyük fırsatlar sunuyor.

Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Kullanıcı ve işletici firmaların hazır hale getirdiği fabrika ve ofis binaları sayesinde, yatırımcının bina ve arsaya sermayesini yatırmadan, faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması serbest bölgelere yatırımın cazibesini artırıyor.

Katma değerli ihracat ve yabancı sermaye çekim merkezi konumundaki serbest bölgeler, Türk ekonomisine yıllık 25 milyar dolarlık katma değer sağlarken, 97 bin 500 kişilik istihdam rakamıyla Türk ekonomisine güç veriyorlar.

Serbest bölgelerde 2023 yılı sonu itibariyle faaliyet gösteren 2 bin 108 firmanın 545 tanesinin yabancı sermayeli firmalar oluşu serbest bölgelerin yabancı yatırımcılar açısından da cazip olduğunu ortaya koyuyor.

Günümüzde ülkemizde 19 serbest faaliyet gösteriyor. Bu serbest bölgelerin üç tanesi İzmir’de bulunuyor.(20’incisi de kurulacak)

Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nin başarıları bizleri gururlandırıyor.

Bu gurur halkasına yakın zamanda Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin de ekleneceğine tüm kalbimle inanıyorum. Resmî Gazete’de kuruluş kararı yayınlanan ancak ihale süreci yargıya taşınan Menemen Serbest Bölgesi’nin de İzmir ekonomisine bir an önce sağlıklı bir şekilde kazandırılmasını diliyoruz.

Serbest bölgelerimiz 2023 yılında 12,7 milyar dolar ihracata imza atmışken, bu ihracatın 2,8 milyar dolarlık kısmını Ege Serbest Bölgesi gerçekleştirdi ve açık ara lider konumda. 5 serbest bölgemiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,57 dolar seviyesinde iken, Ege Serbest Bölgesi’nde bu rakam 9 dolara ulaşıyor. Bu ortalamayı tutturan ESBAŞ’ta faaliyet gösteren 194 firmamızı kutluyorum.

Beni yakından tanıyanlar, açıklamalarımı takip edenler hatırlayacaklardır. Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 15 Asya Pasifik ülkesi bir araya gelerek oluşturdukları Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması hayata geçtiği zaman “İzmir serbest şehir olsun, RCEP ülkelerinin yatırımlarını İzmir’e çekelim” çağrısında bulunmuştum.

İzmir’in serbest şehir olması halinde Akdeniz’in Yıldızı olma hedefine hızla ulaşacağına inanıyorum. Hükümetimiz İzmir’i serbest şehir olarak kurgulayana kadar İzmir’de sektörel serbest bölgeler hayata geçirip, İzmir’deki serbest bölgelerin sayılarını artırabiliriz. Bu konuda İzmir’de yatırımcıya yol gösterecek, üç serbest bölgemiz var. Bu üç serbest bölgenin ikisinin kurucu ve işleticisi deneyimli bir ekip bugün bizimle. Biraz önce ifade ettim Ege Serbest Bölgesi, 2023 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin kişilik istihdamla Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında ihracat ve istihdam lideri.

ESBAŞ’ın İzmir’e kazandırdığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın ESBAŞ’ın 35 yıllık deneyimlerinden de yararlanarak bu rakamlara çok daha kısa sürede erişeceğine inancım tam.

 

İZMİR’DE 20 SERBET BÖLGE DE KURULACAK

Dikli Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin lideri konumundaki petrokimya tesisleri, Bergama Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi hayata geçmiş ve devam eden yatırımlarla İzmir’in kuzeyinin yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. BASBAŞ’ın yatırımları bu bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır.

BASBAŞ’ın başta temiz enerji olmak üzere yüksek teknoloji yatırımcılarının üssü olacağına inanıyorum.” Şeklinde görüşlerini açıkladı.

BASBAŞ’ın 2022 Mart’ta ayından buyana  Serbest Bölge statüsünü tamamıyla kazandığını vurgulayan BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner’de “Yerli ihracat yapan firmaları Serbest bölgelerde yer almaya davet ediyorum. Serbest bölgelerde avantajlarından yaralanan. Bir ürün 6 günde dünyanın her yerine ulaşır. Para transferiniz anında yapılır.” Şeklinde açıklamalarda bulunmak BASBAŞ ile ilgili son gelişmelerin anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir