GEVREK Mİ? SİMİT Mİ? 10 TL’YE SATILIYOR

İzmir’de gevrek, simit ve boyoz 10 lira oldu. Gevreği yanında satılan yumurta, peynir de 10 TL’ye satılacak.

İstanbul ve Ankara’da Simid 10 TL’ye satılıyordu İzmir Gevreği de 10 TL’ye satılmaya başlandı.

Meşhur İzmir gevreği ve boyoz 9 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 10 liradan satılıyor.

İzmir’de vatandaşlar tarafından sabah kahvaltılarında sıkça tüketilen gevrek ve boyoza zam geldi. Artan akaryakıt, işçilik, un, yağ maliyetlerini gerekçe gösteren İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası, gevrek ve boyoza zam istendi. Talebi değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, gevrek ve boyozun fiyatının 7 liradan 10 liraya çıkmasına onay verdi. Buna göre yarından itibaren gevrek, sade boyoz, poğaça, yumurta, peynir ve sade açma 10 liradan satılacak.

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde bir süredir simidin 10 liradan satıldığını söyleyen İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen ise yaptığı yazılı açıklamada, “Her ne kadar zam taraftarı olmasak da sürekli artan üretim maliyetleri karşısında esnafımızı korumak zorundayız.” Dedi.

GEVREK İLE SİMİT ARASINDAKİ FARK

Gevrek; Orijinal gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. Simitte olan süt ve şeker gevrek hamurunda bulunmaz. Ayrıca susamlar her ne kadar günümüzde simide pekmez ile bastırılsa da orijinal tarifinde su ile bastırılırken gevreğin orijinal tarifinde de susamlar simide bolca pekmez sürülerek bastırılır.

SİMİT VAR, GEVREK YOK

Oxford İngilizce Sözlüğüne” simit ” kelimesi eklendi, yiyeceğin tanımlamasında “Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü” ifadesi kullanıldı. Ancak İzmir Gevreği ayrıntısı verilmedi ve yazılmadı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir