MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Ekonomi gündemine göre, Net uluslararası rezervler 21 yıl sonra ilk kez ekside TCMB’nin net uluslararası rezervleri 2002 yılının başından bu yana ilk defa eksiye geçti. 19 Mayıs haftasında TCMB’nin net rezervi eksi 0,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Böylelikle 21 yıl sonra ilk kez net rezervler negatif bölgeye geçti. Swap hariç net rezervlerde de kritik seviye izlendi. Buna göre swap hariç net rezervler 19 Mayıs haftasında eksi 60,3 milyar dolar oldu. Önceki hafta bu rakam eksi 57,8 milyar dolar olarak kaydedilmişti. 19 Mayıs haftasında brüt rezervler ise 3,5 milyar dolar düşüşle 101,6 milyar dolara geriledi. İki haftada rezervlerde 12,5 milyar dolarlık düşüş kaydedildi. TCMB’nin rezervlerinde iki ayda ise 25 milyar dolarlık düşüş görüldü.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası faizi sabit tuttu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde gerçekleşen toplantıda politika faizini yüzde 8,50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Ekonomistlerin beklentisi de faizin yüzde 8,50’de tutulacağı yönündeydi. Karara ilişkin metinde, “Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir” denildi.

KUR KORUMALI MEVDUATLARA

KKM 121 milyar doları aştı Kur korumalı mevduatlarda (KKM) 19 Mayıs haftasında yükseliş ivmesi devam ederken yeni rekor seviye kaydedildi. BDDK verilerine göre, geçen hafta kur korumalı mevduatlara 51,4 milyar TL’lik giriş yaşandı. Bu girişle birlikte kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 2,4 trilyon TL’ye yükseldi. Dolar cinsinden bakıldığında ise kur korumalı mevduatların 121,5 milyar dolar olduğu izlendi. Kur korumalı mevduatlarda ocak ayından bu yana kesintisiz bir yükseliş ivmesi izlenirken, 14 Mayıs’taki ilk tur seçimleri öncesinde rekor giriş kaydedilmişti.

SIFIR OTOMOBİL YOK SATIYOR

Otomobil bayilerine 17,8 milyon lira stokçuluk cezası Ticaret Bakanlığı, müşterilerin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunan otomobil bayilerine bir haftada 17,8 milyon liralık ceza uyguladı. Bakanlığın açıklamasında, 16-22 Mayıs döneminde denetim yapıldığı bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi: “Ankara’da bir yetkili bayi tarafından taşıtın liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep edildiği, Bursa’da bir yetkili bayi ile Adana’da bir yetkili bayinin iki ayrı şubesi tarafından müşterilerin aksesuar alınmaya zorlandığı tespit edilmiş ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kararı doğrultusunda bu bayilere üst sınırdan 4 milyon 458 bin 600’er lira olmak üzere toplam 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası uygulanmıştır. Bununla birlikte, söz konusu yetkili bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek ve bu işletmelerin bir yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engellenecektir. Bakanlığımızca konuya ilişkin denetimler aralıksız sürdürülmekte olup, mevzuata aykırı faaliyetlerin tespit edilmesi halinde kabahatli işletmeler hakkında üst sınırdan idari para cezası uygulanmaya devam edilecektir.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir