FALIM SAKIZI, TOPLUMSAL PROJESİ DEVAM EDİYOR

Damla sakızının toplumsal ve ekonomik yönden güçlendirilmesi için büyük iş birliği ile sürdürülebilir “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesi

Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, sürdürülebilirlik önemini vurgulayarak “2013’te başlandı ve şimdi bin500 ağaç ile devam ediyor. Umarım 10 sene sonra da projemize devam ediyor olacağız.” Dedi.

Türkiye’nin en sevilen sakız markası Falım ile Tohum Derneği’nin damla sakızının toplumsal ve ekonomik yönden güçlendirilmesi için 2023 yılının ocak ayında başlattığı “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Projeye katkı sağlayan; İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ve Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi katkılarıyla yürütülen proje ile damla sakızının sektöre ve ülkeye kazandırılması hedefleniyor.

“Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesi 5 Mayıs’ta İzmir’de tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Falım ve Tohum Derneği iş birliğinde başlatılan proje ile İzmir ve Çeşme’de damla sakızının teknik olarak geliştirilmesi, sektöre ve ülkeye kazandırılması amaçlanıyor.  Damla sakızının toplumsal ve ekonomik yönden güçlendirilmesini hedefleyen proje; İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ve Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi katkıları ile yürütülüyor.

Damla sakızının önce Türkiye sonra dünya çapında bilinir hale gelmesi ve “Çeşme’nin damla sakızı” olarak anılmasının hedeflendiği proje ile aynı zamanda damla sakızının doğal yayılım alanında varlığını artırarak sürdürebilmesi de amaçlanıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLEBİLİR BİR PROJE

“Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesinin teknik ayağında ise damla sakızı fidanı ile ilgili çoğaltma teknikleri çalışmaları yer alıyor. Önümüzdeki sene için projede AR-GE çalışmalarına, tanıtım ve görünürlük çalışmalarına odaklanılması planlanmakta. Bu çalışmalarla da damla sakızının İzmir ve Çeşme’de turizm için önemli bir ürün haline gelebileceği ön görülüyor.

Teknik ve bilimsel çalışmalarında alanında uzman kişilerin yer aldığı projede, herkesin bu bilgilere erişebilmesi için çalışmaların rapor haline getirilerek web sayfalarında yayınlanması da planlanıyor.

KARAGÖZ: DAHA ÇEVRECİ YAKLAŞIYORUZ

Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, projeye 2013’te başlandığının altını çizerek “2013’te başlandı ve şimdi bin500 ağaç ile devam ediyor. Umarım 10 sene sonra da projemize devam ediyor olacağız.” Dedi.

Genel Müdür Karagöz yaptığı konuşmada, şirketin sürdürülebilirliğe verdiği öneme değindi. Falım markasıyla yıllardır Sakız ağaçları için çeşitli çalışmalara imza attıklarının da altını çizen Karagöz şunları söyledi: “Dünyada 150’den fazla ülkede insanları doğru şekilde ve zamanda, doğru atıştırmalığa teşvik eden global bir şirket olarak üretim süreçlerimizi daima çevreci bir yaklaşımla sürdürüyoruz. Küresel ve lokal faaliyetlerimiz ile tüketicilerin bildiği ve güvendiği malzemelerle daha az enerji, su ve atık kullanarak atıştırmalıklarımızı daha sürdürülebilir hale getirmeye odaklanıyoruz. Gebze fabrikamızda tüketicilerimizi sıfır atık bilinciyle üretilmiş ürünlerimiz ile buluşturmak için enerji, su, atıklar, ambalajlar, ulaşım ve dağıtım yönetiminde sürekli iyileştirmeleri hedefliyoruz.

İklim değişikliği ise dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük çevresel sorunlardan biri. Mondelez International Türkiye olarak biz de bu soruna sakız ağaçlarının artırılması boyutundan yaklaşıyoruz. Zira sakız ağacı, ekonomik değeri ve doğaya katkısının yanı sıra topraklarımızın ve kültürümüzün bir mirası. Bu noktada ülkemizde sakız üretimini arttırarak, yöre ve ülke ekonomisine de gelir sağlayarak bu konuda kalıcı çözüm üretmek ise oldukça önemli. Bugüne kadar Falım markamızla, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan sakız ağaçlarını, anavatanı olan ülkemize yeniden kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalara imza attık.  Şimdi yine sürdürülebilir katkı yapmak hedefiyle yola çıktık ve değerli paydaşlarımızın da desteğiyle gelecek nesillere daha çok sakız ağacı bırakabilmek için “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesini hayata geçirdik. Çok mutlu ve gururluyuz.”

KAYA : İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya da konuşmasında; damla sakızının önemli bir değer olduğunu vurgulayarak bu projenin damla sakızına ciddi bir katkı sağlayacağını aktardı. Kaya, projede kurumlararası iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi verdi: “Proje kapsamında ocak ayı itibariyle bugüne kadar Çeşme Ovacık, Çiftlikköy ve Demircili bölgelerinde damla sakızı ağaçlarının saha çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda 500 adet boylu, büyük, aşılı, tüplü/kaplı sakız ağacı fidanı temin edilerek dikimleri gerçekleştirildi ve halihazırda var olan sakız fidanlıklarının bakımı tamamlandı. Önümüzdeki dönemde de bölgedeki ilgililere ve halka yönelik eğitimler düzenlenmesi hedefleniyor. Proje ile ilgili çalışmalar, 2024 yılında da artarak devam edecek.”

ÜZMEZ : PAZARLAMAK ŞART

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Üzmez ‘de pazarlamanın altını çizerek yaptığı konuşmasında sakız ağacının ekimi, dikimi, yaygınlaştırılmasının yanında pazarlanması içinde önemli olduğunu söyledi. Üzmez, “Sakız ağacı, dünyada eskiden sadece aromatik katkı olarak kullanılıyordu. Ama şimdi ilaç sahası da olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Biz bunu ithal ediyoruz. Damla sakızını ihraç eder hale getirmek için ekim, dikim ve hasadın yanında pazarlama çok önemlidir. Firmalar üretimden çok pazarlama elemanlarına ücret öderler.” Şeklinde konuştu. .Üzmez, projeye Tarım İl Müdürlüğü, pazarlama şirketlerinin de dahil edilerek paydaşlarının genişletilerek ihracat eder hale gelebileceğini de vurguladı.

KADIN KOOPERATİFİ ÖNCELİKLİDİR

İzmir’de faaliyet gösteren Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi de proje kapsamında iş birliği yapılan kuruluşlar arasında bulunuyor. Bu kapsamda projenin önemli yapı taşlarından biri olan yerel kadın girişimi kooperatifi ile protokol imzalanarak, proje kapsamında dikilen damla sakızı ağaçlarının kullanım hakları kadınlara devredildi. Kooperatif üyesi kadınların bu ağaçlardan elde ettikleri sakızları kullanarak damla sakızlı kurabiye, damla sakızlı macun gibi ürünler üretmesi planlanıyor. Yine proje kapsamında Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne hibe destekleri sağlanarak kadın girişimi maddi olarak da destekleniyor.

Konuşmalardan sonra projenin tanıtımı yapıldı.

Tohum Derneği Hakkında:

Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği, doğal kaynak yönetiminde karasal ekosistemin korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kullanımında proje ve programlar geliştirerek ve uygulayarak ulusal ekonomi ve istihdama katkı sağlamayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.

Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi için; bilim, teknoloji ve deneyimlerin ışığında ve ilgili tüm taraflarla iş birliği içinde insani, toplumsal ve kültürel değerlere saygı göstererek, çevresel konulara ve sorunlara odaklı programlar ve özellikle de proje ve eğitimler hazırlayarak katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Mondelēz International Türkiye Hakkında

Mondelēz International, Türkiye’de Falım, First, Kent, Olips, Bonibon, Jelibon ve 7Days gibi pek çok güçlü markasıyla sakız, şeker, hediyelik&ikramlık ve kruvasan kategorilerinde pazar liderlerinden biridir. Ayrıca Mondelēz International, Türkiye pazarında Milka, Toblerone ve Oreo gibi efsanevi küresel markalarıyla çikolata ve bisküvi kategorilerinde de güçlü bir varlığa sahiptir. Gebze’de bulunan iki büyük üretim tesisiyle yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlamaktadır. Üretim tesislerinde üretilen ürünler 50’nin üzerinde ülkeye ihraç edilmektedir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir