TÜRKİYE’NİN TEK KADIN KOOPERATİFİ BAŞKANI UYAR, URLA KARYA’YI PORTEKİZ’E TANITTI

TÜRKİYE’NİN TEK KADIN KOOPERATİFİ VE URLANIN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI SİBEL UYAR, URLA KARYA MARKASI’NI PORTEKİZ’DE DÜNYAYA TANITTI

Portekiz Bragança’da 13 -15 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen LOCALNUTLEG PRIMA Fuarı’nda Türkiye’den tek kadın kooperatifi Urla Kadın Üretici Kooperatifi ve Urla Belediyesi’nin de ilk kadın Başkanı Sibel Uyar, kooperatifi ve ilçesini dünyaya tanıttı.

 Avrupa Birliği(AB)’nin desteklediği 42 ay sürecek Akdeniz Projesi, bilinen adıyla PRIMA Programına katılan Urla eski ilk kadın Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Karya Markasıyla katılarak hem ilçenin hem de Kooperatifin tanıtımını geçekleştirdi.

YEREL KİMLİĞE SAHİP KATMA DEĞERLİ GIDA ÜRÜNLERİ ÇIKARMALIYIZ

Prima Programı, tarım ve gıda değer zinciri temalarında Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 42 ay sürecek bir Akdeniz projesi olduğunun altını çizen Urla’nın eski ilk kadın Belediye Başkanı, ve şu anda da Türkiye’nin tek kadın Urla Kadın Üretici Kooperatifi Başkanı, Gıda Mühendisi Sibel Uyar, projenin amacını anlattı.

Başkan Uyar, Kooperatifin amacını da, ”Akdeniz diyetinin çekiciliğini geri kazandırmak ve yerel Akdeniz kuruyemişlerini ve baklagillerini yasal tescilli bir ticari marka ve korunan coğrafi işaret yoluyla güçlendirmek olarak özetleyebiliriz.” Dedi.

Başkan Sibel Uyar, Portekiz’de gerçekleşen oturumda İngilizce yaptığı sunumunda, yerel kimliğe sahip yenilikçi, bitki bazlı, katma değerli gıda ürünlerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Uyar, Bu konunun çözümüne dair yürütülen çalışmalarda 169 üretici kadının çabalarını ve gücünü temsil ettiğini ifade etmesiyle büyük alkış aldığını da kaydetti.

GIDA KRİZİNDE, GENÇ İŞSİZLİĞE ÇÖZÜMLER ÖNERİYORUZ

Başkan Uyar, Dünya genelinde yaşanan gıda krizinin giderek büyümesi üzerine alınması gereken tedbirler arasında katma değer yaratacak ürünlerin üretilmesi ile ülke ekonomisine, kadın istihdamına, şehirlerde yığılan nüfusa, kırsal kesimde terk edilen tarım topraklarına, üniversite eğitimli gençliğinin işsizlik sorununa, çoklu çözüm üretilebileceğinin altını da çizdi.

Portekiz’de yapılan Dünya toplantısında, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile birlikte gerçekleştirilen bu çalışmada, WP3 ve WP4 olmak üzere iki ayrı iş paketinde yer alan fındık kurabiye ve enginar dolgulu nohut unlu mantı ile katılım sağladıklarını ifade eden Başkan Uyar, ürünlerin analizinin İYTE tarafından gerçekleştirildiğini de altını çizdi.

ÜRETİM VE DAYANIŞMAYLA 169 KADIN DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDA

Başkan Sibel Uyar,  üretim ve dayanışma ekonomisiyle 169 kadının Dünya Markası Olma Yolunda olduğunun altını çizerek, “Tüm katılımcılar tarafından beğenilen bu iki ürün, proje kapsamında değerlendirilecek 20 ürün arasında yerini aldı. Bu proje ile Urla Kadın Üretici Kooperatifi’nin Urla Karya markasının ve ürünlerinin uluslararası pazarda yer almasını sağlayacak. Bu çalışma için emeği geçen tüm ortaklara teşekkür ediyorum.“ Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir