SON DAKİKA GELİŞMESİ : İLAÇ FİYATLARINA ZAM ÖNE ÇEKİLDİ EURO ÜZERİNDEN YÜZDE 36.77

Son Dakika Gelişmesi : İlaç fiyatlarına zam öne çekildi İlaç fiyatları, 1 Euro değeri yüzde 36.77 oranında arttırıldı.

Son dakika gelişmesine göre Şubat 2023’te yayımlanması gereken zam kararı öne çekilerek Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’nin 15 Aralık 2022 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri yüzde 36.77 oranında arttırıldı.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişikliğe gidildi.

Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı.

Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 37,10 TL oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 19,39 TL oldu.

Söz konusu düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilaç fiyatlarında şubat ayında yapılması planlanan düzenlemeyi, sektörün tedarik, üretim ve planlamalarına destek olmak amacıyla öne çekmiş oldu.

BAKAN KOCA “ÇÖZÜM İÇİN BİR ÇABAMIZ VAR” DEMİŞTİ

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İlaç konusu önemli bir gündemimiz. Çözüm için bir çabamız var. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde çözümün ilk adımlarını hep birlikte görmüş olacağız” diye konuşmuştu.

“İlaç düzenlemesiyle ilgili şubatta yapılacak fiyatlandırma öne mi çekilecek?” sorusuna Koca, “Ben bir cümle söyledim, o cümlede gizli. Bugün, yarın görmüş olacağız hep birlikte” cevabını vermişti.

önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çünkü hala dövize bağımlılıkla alakalı, hesapla yürüyor bu işler. Hala arada büyük bir makas açıklığı var. Hani yarın öbür gün iki ay sonra, bir ay sonra ne olacağını hiçbirimiz öngöremeyiz. Artık İŞKur’un güncellemesinden, yani birden fazla güncellenmesiyle çözülebilecek durum da değil aslında. Hesaplamanın, ilaç fiyatları belirleme yönteminin tamamen değişmesi lazım. Dövize endekslilikten çıkılması lazım. Çünkü dediğim gibi dövizdeki yüksek orandaki oynamalar bu noktaya getiriyor bizi. Geçen seneki, o Eylül-Ekim ayında yaşadığımız döviz yükselmelerinden sonra sektör iflah olmadı açıkçası” diye konuştu. 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir