KANSER TEDAVİSİNDE BİLİM DÜNYASINDAN İKİ GÜZEL HABER GELDİ

Kanser tedavisinde yeni umut ışığı ile Bilim dünyasından iki güzel haber geldi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan 33. IASGO Uluslararası Cerrahi, Gastroenteroloji ve Onkoloji Dünya Toplantısı’nda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen uzmanların aktarımlarıyla kanser tedavisi ile ilgili hastaların yüzlerini güldürecek gelişmeler ortaya çıktı. Toplantının Bilimsel Komite Üyesi Prof.Dr.Cem Terzi, çeşitli kanserlerin ilerleyen aşamalarda karın içi zarına yayıldığında tedavi seçeneği çok sınırlıyken, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla, hem aşının başarılı sonuçlar verdiğini hem de sıcak kemoterapi uygulamalarının kanserin nüksetmesini önleyen bir koruyucu tedavi olarak kullanılabileceğini gösterdiğini söyledi. Pseudomiksomaperitonei denilen hastalık için aşı üretildiğini belirten Dr. Terzi, “Çok yakında Norveç’te aşının 2.fazına geçildiğinde, ülkemizde de hastalara uygulanması mümkün olabilecektir” dedi.

Kolorektal Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Terzi,mide, pankreas, apendiks, yumurtalık, kalın bağırsak kanserlerinin ileri aşamasında karın içi zarına yayılması anlamına gelen ”peritonealkarsinomatozis” tedavisiyle ilgili IASGO kapsamında dünya çapında bir bir kurs düzenlendiği söyledi. Terzi, Avrupa ve Türkiye’de bu alandaki en başarılı hekimlerin bilimsel çalışmalarının paylaşıldığı kursa, hem yurtdışından hem de ülkemizden çok sayıda ve farklı branşlarda hekimin ilgi gösterdiğini söyledi.  Dr.Terzi, şu bilgileri verdi: “Kursta Avrupa’da ve ülkemizde bu alanda durum ne, karşılaştırma imkanı bulduk. Bu yeniliklerden bir tanesi apendiksten kaynaklanan karın için zarı tümörünün tedavisinde Norveç’te Faz 1 aşı çalışmaları, vatandaşlar üzerinde başlamış, kısa süre içinde dünyaya açılacak. Bizim de hızlıca ülkemizdeki hastalara bunu duyurup, FAZ 2 çalışmalarına geçildiğinde aşıya ulaşmalarını sağlamamız lazım. Bunun için Norveç’teki o merkezle ilişkide bulunup, aşının Türkiye’ye getirilmesi, FAZ 2 çalışmalarına ülkemizin de dahil olması gerekiyor. Bu kanserin tedavisi için aşı, bir umut. Pesudomiksomaperitonei hastalığında elimizdeki kemoterapi ilaçları maalesef pek işe yaramıyor, nüksettiğinde ameliyat etmek zorunda kalıyoruz. Her ameliyattan sonra da bağırsak kısalıyor. Bağırsakta yapışıklıklar oluyor ve ameliyat tehlikeli bir hal alıyor. Dolayısıyla aşı büyük bir umut.”

Sıcak Kemoterapi Kanserin İlerlemesinde de Koruyucu

Kursta ortaya çıkan diğer bir yeniliğin de sıcak kemoterapi uygulamasının, koruyucu olarak kullanılmaya başlanacağını söyleyen Terzi, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar kanser karın içine sıçradığında ‘ameliyatın ardından, sıcak kemoterapi yöntemini tedavi amaçlı olarak yapıyorduk. İlk ameliyatta henüz karın zarına sıçrama olmamışken tedbir amaçlı sıcak kemoterapi uygulaması fikri uzun yıllardır mevcuttu, ama şimdiye kadarki çalışmalar bunu pek desteklemiyordu. Avrupa’da yapılan yeni çalışmaya göre, kolon kanseri olup oldukça ileri bir tümör varsa o tümör çıkarıldıktan sonra,hastalık karın içine yayılmamış olsa bile koruyucu olarak sıcak kemoterapi yapıldığında sonraki yıllardakanserin karın içine sıçrama riskinin  azaltıldığı bilimsel bir çalışmada kanıtlandı.  Şimdiye kadar tedavi amaçlı kullandığımız HİPEK’i, şimdi ileri tümörlerde koruyucu tedavi olarak kullanacağımız anlamına geliyor. T4 evresindeki, büyük ve başka organa sıçramak üzere ya da kolon duvarını aşmış tümörlerde ameliyatın sonunda, karın içine yayılmasını önlemek için sıcak kemoterapi yapılmasının komplikasyonları arttırmadan, hastalığın nüksetme oranını azalttığını gösteren bir çalışma bildirildi.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir