CHP KONAK : 12 EYLÜL KEMALİZM’İN REDDİDİR

CHP Konak İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği basın toplantısında 12Eylül 1980 Askeri Darbesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamada :”12 Eylül Türkiye’de ABD’nin dayatmasıyla baskıcı islam’ın altın çağının başlangıcıdır.”

Kanak Kıbrıs Şehitleri caddesindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılsn açıklamada şunlara değinildi:

“12 Eylül kemalistlerin kemalizmin son kalıntılarını da kazıma dönemi olarak düşünebilirsiniz; 12 Eylül darbesinden hemen sonra neden çok koyu bir islamcı politika izlendiğini artık anlıyabiliyoruz. o dönemde Atatürk diye diye ATATÜRK’cülüğümüzü bitirdiler.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin zoruyla, ülkeye görülmemiş bir dinsellik giydirdiler. Daha önceden başlamıştı, ancak, 12 eylül rejimi, dincilikte, ölçü tanımıyordu.

12 EYLÜL BİLANÇOSU

12 eylülü daha iyi anlayabilmek için şu bilançoya bir göz atalım: “Darbe sonrasında; Türkiye Cumhuriyeti kamu ve kuruluşlarında 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, yine Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi ve 517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 48’i infaz edildi (24 adli suçlu, 15 sol, 8 sağ, 1 ASALA). Yine 71 bin kişi Türk Ceza Kanunu’nın 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı, 98 bin 404 kişi “örgüt üyesi olmak” suçundan yargılandı. 30 bin kişi “sakıncalı” olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi “siyasi mülteci” olarak yurt dışına gitti. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişinin “işkenceden öldüğü” belgelendi.

İNTİHARLAR VE 4 BİN YIL HSPİS CEZASI

Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi. 144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü, 14 kişi aynı dönem yapılan açlık grevlerinde öldü, 16 kişi “kaçarken” vuruldu, 95 kişi “çatışmada” öldü, 73 kişiye “doğal ölüm raporu” verildi, 43 kişinin “intihar ettiği” bildirildi. 937 film “sakıncalı” bulunduğu için yasaklandı. 23 bin 677 derneğin faaliyetleri durduruldu. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi. Aynı dönem 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı ve 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi. Demem şu ki 12 eylül darbesini yaşamış bir abiniz olarak kara günlerdi o günler gözyaşı vardı matem vardı. Başta CHP’miz olmak üzere tüm siyasi partiler kapatıldı. Siyasetciler göz altına alındı. YÖK vb baskıcı kurumlar bu dönemde kuruldu hala varlar ANAP ve AKP bu darbenin çocuklarıdır. Bugün tek kurşun atılmadan kurtuluş savaşı kazanıldı diyende. Keşke yunan gitmeseydi diyen delide bu zamanın çocuklarıdır. 2023 Tarihi öyle kafadana atılmış bir Tarih değildir.

MİLLİ VE YERLİ DİYE FABRİKALARI SATTILAR

En büyük tehlike bugünün Türkiyesi’nde büyük plan AKP’ye Türkiye siyaset sahnesinde İslamcı dinsel politikayı daha yoğun daha baskıcı bir biçimde uygulatmak. (DİYANET işleri başkanının fetvalarına bakarsanız bu kara politikayı anlayabilirsiniz.) Milli ve yerli diye diye fabrikalarımızı sattılar,Tarımı bitirdiler,Kupon arazilerimiz yabancılara bilhassa araplara peşkeş cektiler İşte biz vatanseverlere düşen en büyük vazife bu kara planları tersine çevirmek onuda önümüze gelecek sandıkta oylarımızla demokrasiyle yapacağız. Sözlerime son verirken şu soruyu sormadan geçemeyeceğim: 12 Eylül darbesi “kardeş kanı dökülmesin” diye mi yapıldı; yoksa 12 Eylül darbesini getirmek için mi “kardeş kanı” döküldü. 12 Eylül darbesinde hayatını kaybeden genç fidanlarımızı, belki de geleceğin doktorlarını, mühendislerini, siyasetcilerini buruk yüreğimizle anıyoruz.” Denildi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir