İZTO’DA RAKİPSİZ ADAY MAHMUT ÖZGENER

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ekim ayında gerçekleştirilecek seçimli olağan kongrede göreve tekrar aday olduğunu açıkladı. 2018 yılında İZTO Yönetim Kuruluna seçilen Mahmut Özgener, bir otelde düzenlediği basın toplantısıyla Ekim 2022’de tekrar aday olduğunu açıkladı. Şu ana kadar başkanlık adaylığına açıklanma yapan bulunmuyor ve tek adaylık açıklaması yapan Özgener’in  toplantısına yönetim kurulu üyeleri ve bazı meclis üyeleri de katıldı.

Mahmut Özgener, yaptığı konuşmasında; Göreve geldikleri dönemden itibaren yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek,  yeni tip koronavirüs pandemisi ve Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın kent ekonomisine etkilerini en aza indirmek için hamleler yaptıklarının altını çizdi.

2018 yılında gerçekleşen Oda seçimlerinde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Mahmut Özgener, görevdeki 4,5 yıllık icraatlarını da anlattı.

Özgener, bir kez daha İZTO Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olduğunu resmen açıkladı. İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın başkanlığını yürüten Mahmut Özgener, gerçekleştirmiş olduğu projeleri ve hizmetleri de misafirleriyle paylaştı.

Mahmut Özgener, “Seçim demokrasinin en kaçınılmaz koşullarından biri. Başka aday olması rekabet getirir, şu ana kadar üyelerimizle herhangi bir temasa geçmedim. Kaç oy alacağım, aday olacak mı olmayacak mı ekim ayında hep beraber göreceğiz.” Dedi.

ÖZGENER, 4,5 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Özgener yaptığı 4,5 yıllık sunumunda; “Raporlarda ve öngörülerde ortak kanı, dünya ticaretinde, 2020’de pandemiyle yaşanan büyük düşüş ve 2021’de toparlanmayla yüzde 9.8’lik artışın ardından, gelecek 5-10 yıl yüzde 3 ila 5 arası istikrarlı bir büyüme yaşanacağı yönünde. Ticarette ve küresel siyasette “Jeopolitik” önemli bir kavram. Son yıllara kadar bu terimi kullananlar ilk olarak enerji ve petrol endüstrilerinden bahsederdi. Bu denkleme artık teknoloji de girdi. Üretimde, dağıtımda ve insanların sosyal yaşamında teknolojiyi etkin şekilde kullanabilen ülkeler ve toplumlar, dünya siyasetinde daha fazla söz sahibi olacaklar. Günümüzde işgücünün, enerjinin ve ticaretin akışı, bilginin akışına bağlı. Sanal zeka, artık birçok şeyi bizim yerimize hesaplıyor, analizler ve öngörüler ortaya çıkarıyor. Bu hesaplamalar sayesinde üretimde ve tüketimde israfın önüne geçiliyor, ticaretin hızı artıyor.” Şeklinde gündemdeki ticarete dikkati çekti.

GÜNDEMİ FIRSATA ÇEVİRME YOLLARI

Özgener sunumunda; ”İnsanların önünde yeni fırsatlar açılıyor. Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü NgoziOkonjo-Iweala(İngoziokonjaiveyla) bu yılın başında Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dünya ticaretinin geleceğini iki sözcükle özetledi: “Dijital ve Yeşil”. Sadece üretim ve tüketimde değil, ürünlerin ticaretinde de çevreye daha az zarar veren yöntemlerin kullanılacağı bir döneme giriyoruz. Yapılan uluslararası toplantılarda iklim krizine karşı alınan önlemler arasında ticaretin de daha ekoloji dostu hale getirilmesi yer alıyor. Ürünlerin farklı bölgelere taşınırken ortaya çıkan karbon ayak izinin minimuma indirilmesi için yine teknolojinin olanaklarını kullanacağız.” Dedi.

“MECLİS BAŞKANI BAĞIMSIZDIR”

Sorularına cevaplandıran Mahmut Özgener, bir soru üzerine Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’ın aday olup olmayacağıyla ilgili de açıklama yaptı. Özgeneri “Selami Başkan’ın devam kararı kendi takdiridir. Yönetim Kurulu Başkanı’nın tarafsız olması gereken bir durum. Kendisiyle çok güzel uyum içerisindeyim. Meclis başkanlığı seçimi de yeni oluşacak üyelerin takdiriyle olacaktır.” dedi.

ODALAR SİYASET ÜSTÜ KURUM”

İzmir’de yerel yönetimler ile merkezi hükümetin farklı partilerden olmasının kendileri için herhangi bir sorun yaratıp yaratmadığı yönündeki soruya yanıt veren Özgener, “Bizler odalar ve STK’lar olarak siyaset üstü kurumlarız ve hizmet verirken bu gerçeği unutmuyoruz. Çeşitli sorunların çözümünde biz hükümetimiz ve Büyükşehir belediyemizin çeşitli partilerden olmasının bir sıkıntısını sorunun yaşamadık. Bazı sorunların çözümünde bizler Büyükşehir belediyesi ve ilgili bankalıklar nezdinde iş birliğimiz ile yol alınmasını sağladık. Bunu için oldukça mutluyuz. Bunun en önemlisi UNESCO dosyasıdır” dedi.

SEÇİM TAKVİMİ

İzmir Ticaret Odası (İZTO) meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği seçim, 3 Ekim 2022 Pazartesi günü, Gaziemir Fuar İzmir’de yapılacak. 14 Nisan 2018’de yapılan seçimlerde 174 meclis üyesinin 151’inin oyunu alarak İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı seçilen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulu, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Oda Borsalar Kanunu’nun 84’üncü Maddesi gereğince Ekim/Kasım aylarında yapılması gereken seçim için takvimini belirledi.

İZTO üyeleri 4 yıl aranın ardından 3 Ekim 2022 Pazartesi günü sandık başına gidecek. Sabah 09.00’da başlayacak seçim 17.00’de sona erecek. Seçimde, toplam 80 meslek komitesinde yer alacak komite üyeleri, meclis üyeleri ve disiplin kurulu üyeleri belirlenecek. Meclis ve disiplin üyelerinin seçiminin ardından 8 Ekim 2022 Cumartesi günü yapılacak seçimde ise, Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı belirlenecek.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir