EKONOMİ, SANAYİCİ VE İŞ DÜNYASI İZMİR’İN KURTULUŞUNUN 100. YILI 9 EYLÜL’Ü KUTLADI

EBSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ENDER YORGANCILAR’IN MESEJI: “KURTULUŞUMUZUN YENİ YÜZYILINA DOĞRU”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar  “9 Eylül 1922 sadece İzmir’in değil, ülkemizin de kurtuluşunun, misak-ı millinin tesisinin ve modern bir Cumhuriyete giden yolun sembolüdür” dedi.   

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar  “15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline karşı atılan ilk kurşunla filizlenen mücadele, atamızın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla Anadolu’da büyük bir çınara dönüştü. Büyük zorluklarla ve fedakarlıklarla büyüyen o çınar, hepimizin toprağı, yurdu oldu. 1919’da başlattığı mücadeleyi, büyük zorluklar ve fedakarlıklardan sonra 9 Eylül 1922’de mutlak bir zafere eriştiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizle gazilerimizi minnetle yad ediyorum” diye konuştu. 

Bu asırlık çınarın bugün hepimizi gölgesinde korumaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Ender Yorgancılar  “Ancak, diğer taraftan da dünya zor günlerden geçerken, ülkemizin de politik ve ekonomik bağımsızlığını riske eden nice tehditle yüzleşiyoruz. Bu tehditleri bertaraf ederek, geleceğe emin adımlarla yürümemiz de yine sadece bir asır önceki mücadele ruhuyla mümkün olabilir. O nedenledir ki, kutlama törenine gerek yok diyen ve o ruhu önemsemeyen zihniyeti kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Küresel ekonominin içinde bulunduğu zorlu süreçten en az zararla çıkabilmek adına; bir kez daha politik ve ekonomik mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Yorgancılar şunları söyledi: “Bu yüzden, 9 Eylül ve 9 Eylül’e kadar sürdürülen mücadele ve kurtuluş ruhu, günümüze hala ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Her daim rehberimiz olan bu zaferden aldığımız ilhamla Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak; bize emanet edilen bu kutsal topraklarda mirasımıza sahip çıkmaya, “Üretim Yoksa Kalkınmak Hayaldir” diyerek, üretmeye, ihracata ve istihdam sağlamaya devam ederek, bölgemize ve ülkemize katkı koymaya devam edeceğiz. Güzel İzmirimizin kurtuluşu olan 9 Eylül’ü, 100. yılında gururla kutluyorum”

İTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI IŞINSU KESTELLİ MESEJI “Özgürlük, cesaret ve mücadele İzmir’in Ruhunda Var”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin mesajı: “Bugün hem kentimiz hem de ülkemiz açısından son derece özel ve son derece önemli bir gün. Bugün 9 Eylül 2022; İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü. Kurtuluş mücadelesinin tescillendiği ve taçlandığı gün. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, yokluklara meydan okuyarak adeta yeniden var ettikleri bir ülkenin küllerinden doğduğu gün. Bu anlamlı günü coşkuyla kutlamalıyız… Ancak aynı zamanda da dönüp geride bıraktığımız 100 yılda neleri; ne kadar başarıp neleri başaramadığımızı sorgulamamız da şart. Bize bırakılan mirasa yeterince sahip çıkabildik mi? Daha iyisini başarabilir miydik? Önümüzdeki dönemde İzmir’i bir dünya kenti haline getirebilmek için neler yapmalıyız? Bunları sorgulayarak bizlere emanet edilen bu güzel kente ve bu güzel ülkeye daha iyi hizmet etme yolunda çok daha hızlı yol alabileceğimize inanıyorum. Özgür, bağımsız, renkli, coşkulu, sevgi dolu bu kenti çok seviyorum. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu kutlu olsun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.”

İMEAK DTO İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI YUSUF ÖZTÜRK’ÜN MESAJI: “KURTULUŞUN VE KURULUŞUN SEMBOLÜ İZMİR, YENİ YÜZYILIN DA ÖNCÜ ŞEHRİ OLACAKTIR”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında da öncü rolünü oynamaya devam edeceğini söyledi.

Öztürk, “Doğal ve korunaklı körfezi sayesinde ilk çağlardan bu yana uygarlığın beşiği olan İzmir, bir liman kenti olarak her çağda Akdeniz’de sosyal ve ticari yaşamı şekillendirmiştir. Kral Yolu ve İpek Yolu üzerinde bulunan İzmir, kültürlerin ve ürünlerin buluştuğu bir kavşak noktasından, imalat gücü sayesinde ihracat merkezine dönüşürken, deniz ticaretindeki her yeni gelişmeyle beraber İzmir’in yerleşim alanı hızla büyüdü. Ticari zenginliği ile Avrupa’nın zengin tüccarlarını kendisine çeken, tarımsal zenginliği ve bu zenginliği dünya pazarlarına akıtan ulaşım ağları ve limanı ile 20. Yüzyıla kadar Akdeniz’in limanları arasında parmakla gösterilen İzmir, uluslararası güçlerin de hedefinde yer aldı” dedi.

Öztürk, şöyle devam etti: “Yunan ordusu tarafından 15 Mayıs 1919’da işgal edilen İzmir, Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşun ile Anadolu’da direnişin öncüsü olmuştur. 30 Ağustos Zaferi ve ardından Türk ordusunun 9 Eylül’de İzmir’e girmesiyle beraber, Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal ve arkadaşlarının zaferiyle sonuçlanmıştır. İşgalciler tarafından yakılan İzmir, kısa sürede toparlanmayı ve önemli bir liman kenti olarak Genç Cumhuriyetin kalkınmasında rol oynamayı başardı. Cumhuriyet kurulmadan Türkiye’nin iktisat politikalarının temelleri İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlarla atıldı. Böylece kurtuluşun şehri olan İzmir, Türkiye’nin kuruluşunda da öncü oldu. Ülkenin geleceğine yön veren siyasi ve ekonomik kararlarda her zaman İzmir ve Ege Bölgesi’nin ağırlığı vardı. İzmir Enternasyonal Fuarı gibi uluslararası bir organizasyon, Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşları, köklü markaları bu topraklardan doğarak ülkeye ve dünyaya yayıldı”.

Aradan geçen bir asırda Anadolu’nun zenginliklerinin dünyaya açıldığı bir pencere olarak İzmir ve limanının, Türkiye’nin iktisadi gelişiminde lokomotif olmaya devam ettiğini vurgulayan Öztürk, “Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olarak İzmir, ticaret ve sanayideki güçlü altyapısı ve limanlarıyla stratejik konuma sahiptir. İzmir ve Türkiye, yeni bir yüzyıla adım atarken, büyüme potansiyelini ve rekabetçi gücünü lojistik avantajına borçlu olacaktır” diye konuştu.

Öztürk, “9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşunun 100. yılını kutlarken, İzmir’in yeni yüzyılında kalkınmanın denizlerden geçtiğinin bilincinde olan biz denizciler, bölgemiz ve ülkemiz denizciliği için çalışmaya devam edeceğiz. Bize zaferi ve kurtuluşu armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, şehitlerimize minnettarız” dedi.

MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı:”
İzmir’in kurtuluşa erdiği bir gün değil, aynı zamanda tüm vatanın esenliğe kavuştuğu gündür.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Saygılı açıklamasında şunları kaydetti: “26 Ağustos 1922’de Afyon Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz, 9 Eylül 1922’de İzmir’in işgalden kurtarılmasıyla sona eren 9 Eylül tarihi; sadece güzel İzmir’in kurtuluşa erdiği bir gün değil, aynı zamanda tüm vatanın esenliğe kavuştuğu son derece önemli ve anlamlı bir gündür.

İzmir’in kurtuluşu, aziz milletimizin bütün dünyaya ebediyen var olacağı mesajını verdiği gibi, bağımsız Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşuna giden yolun da habercisi olmuştur. Bu zaferin kazanılması kadar, anlamının anlaşılması da çok önemlidir. Çünkü bağımsız yaşamak için, en aziz varlığı olan canını feda eden kahramanlarımız, bu zaferi bizlere miras bırakmışlardır. Bu büyük zaferi kazanan ruh, ‘Müstakil’ yani bağımsız olma fikrini de bizlere aşılamıştır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir