GEMA VAKFI: 10 YIL SONRA İÇME SUYU BULAMAYACAĞIZ!

Çevre duyarlılığı ve su kullanımı israfına karşı çağrıda bulunan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, : “acil önlem alınmazsa 10 yıl sonra içme suyu bulamayacağımız gibi tarım arazilerimizi de kaybedeceğiz” Dedi.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve vakfın temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki İGC Merkezinde düzenlenen basın toplantısında biraraya gelen GEMA Vakfı Başkanı Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin kirlilikten kurtulması için kamuoyuna çağrıda bulunarak, bölgedeki kirliliğin sebeplerini ve çözüm önerilerini anlattı..

GEDİZ HAVZASINI KURTARMA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gediz için maddeler halinde çözüm önerilerini paylaşan Kilimcigöldelioğlu, paylaştıkları çözüm önerilerinin hayata geçmemesi durumunda 10 yıl içinde içme suyu bulamayacağımızı ve Ege Bölgesi’ndeki tarım arazilerini kaybedeceğimizi aktardı. Kilimcigöldelioğlu, ayrıca Gediz Nehrindeki sanayi atıklarından ve tarım ilaçlarından oluşan kirlilik nedeniyle bölgede yaşayan herkesin kansere yakalanma olasılığının arttığını vurguladı.

GEDİZ’İN ÇEVRESİ HER YÖNÜYLE ISLAH EDİLMELİ

Gediz Nehri’ni kirleten tüm unsurların ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kamu iş birliğiyle tespit edilerek ıslah edilmesi gerektiğini ifade eden Kilimcigöldelioğlu, “Nehirlerimizi, denizlerimizi, göllerimizi, baraj göllerimizi kirletmeyelim. Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay ölmesin. Devlet içme suyunu kontrol ettiği gibi tarımsal sulamayı da aynı özende kontrol etmelidir. Gediz Nehri yatağı ıslah edilmeli, ağaçlandırılmalı ve turizme açılmalıdır. Gediz Nehri’ne paralel atık su kanalı yapılmalıdır. Evsel ve sanayi atıkları Gediz’e dökülmemelidir.” Şeklinde konuştu.

GEÇTİĞİ HER YERDE SANAYİ VE KONUTA SON

Gediz’in doğduğu yerin içilebilir ve temiz su olduğunu aktaran Kilimcigöldelioğlu, “Gediz’i kurtaramazsak Türkiye’yi kurtaramayız. Gediz’in doğduğu yer temiz ancak su yolundaki sanayiler, kum ocakları ve bilinçsiz tarım faaliyetleri Gediz’i kirletiyor” dedi. Kilimcigöldelioğlu, “Kula tabakhaneleri 100 yıldır, Turgutlu Organize Sanayi 25 yıldır, Bağyurdu Organize Sanayi 11 yıldır, Muradiye Organize Sanayi kurulduğu günden beri, Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden beri Gediz’i kirletiyor. Tüm organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar, kimyasal ve biyolojik atıklarını Gediz’e bırakarak kirliliğe sebep oluyor. Bu nedenle Gediz havzası üzerindeki Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerinde birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinde konut yapımına ve sanayileşmeye son verilmelidir” diye konuştu.

DEVLET, TAŞ VE KUM OCAKLARINI DA ELE ALINMALI

Havzada faaliyet gösteren kum ve taş ocaklarının kirliliğe sebep olmanın yanı sıra tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini aktaran Kilimcigöldelioğlu, “GEMA Vakfı tarafından devamlı gündeme getirilen bu konularla ilgili olarak; Cumhurbaşkanımızı, TBMM Başkanımızı, Tarım ve Orman Bakanımızı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızı ve tüm milletvekillerimizi, bölgemizdeki valileri, kaymakamları ve belediye başkanlarını göreve davet ediyoruz” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir