91.İEF ÖNCESİNDE SÜT EĞİTİMLERİ HATIRASI…

91’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’na saatler kala Süt Akademisi Eğitim Seminerleri başladı.

İzmir’de Karaca Otel’de düzenlenen Süt Kongresi’nde iş yerlerinin temizliği, üretimde verimliliği konuşuldu. Akşama kadar süren oturumlarda; küf, bakterilerden arınma, arıtma ve korunma yolları ile birlikte firmalarında daha verimli üretimleri de ele alındı. Eğitimlere İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Karya Grup, Süt Akademisi Grup ve Ziraat Mühendisleri Grup gibi sivil toplum kuruluşları katkı sağlıyor.

Süt Akademisi: Süt işlenmesindeki riskleri en aza indirmeyi amaçlıyor!

Süt ve süt ürünleri, gıda güvenliği, çiğ süt kalitesi ve proses teknolojisi gibi konularda düzenli akademik eğitimler düzenleyen Süt Akademisi eğitim serileri sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Karma Grup tarafından gerçekleştirilen Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği ASÜD ve SETBİR tarafından desteklenen “Süt Akademisi” eğitim seminerleri İzmir’de başladı. 01 Eylül tarihinde İzmir Konak’da bulunan Karaca Otel’de gerçekleşen eğitim seminerlerin ilk gününde açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Süt Teknoloji Bölümünden Prof. Dr. Barbaros Özer yaptı. Özer, Süt ürünlerinde kaliteye etki edebilecek hammadde ve proses kaynaklı riskler konusunu ile hijyenik üretimlerde zorlama ilkelerini ele aldı.

Tarım İzmir İl Müdür Yatırımcısı Oktay Darcan’da başta coğrafi işaretli ürünler olmak üzere bakanlıkça gıda güvenliğine önem verdiklerini söyledi. Ürünlerin sürdürülebilir olması işletmelerin bu doğrultudaki çalışmalarını yerinde takip ettiklerini belitti. Çiğ süt kalitesi ve proses teknolojisi seçiminin son ürün kalitesine etkileri, süt hijyeni, süt endüstrisinde kalite kontrol ve AR-GE ve projelendirme başlıklarında dört modülden oluşan akademi eğitimlerine ülke çapında büyük süt üreticilerinin ilgili birimlerinden mühendisler, yetkililer katıldı.

“Türkiye’de büyük süt üreticileri riski minimize etmiş durumdalar”

Süt ve süt ürünleri, gıda güvenliği, gıda işletmelerinde hijyenik tasarım konularında eğitmenlik yapan ve uluslararası akreditasyonu olan Prof. Dr. Barbaros Özer “Bu eğitimlerin amacı süt sektöründe çalışan profesyonellerin, bizce var olduğunu tahmin ettiğimiz teknik, akademik bilgi eksikliğini kapatmak, onlardan gelebilecek eğitim taleplerini değerlendirip yeni modüller oluşturmak. Güncel sorunlar üzerinden modeller geliştirerek, karşılıklı interaktif bir eğitim süreci aslında yaptığımız. Bu süreç içerisinde sahadaki arkadaşlarımızın taleplerini, pratiklerini görüyoruz. O pratiklere göre Süt Akademisi olarak biz de kendi eğitim modüllerimizi örnekliyoruz.” Dedi.

Süt Akademisi, Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun eğitimler düzenliyor

Süt Akademisi olarak eğitimler düzenlediklerinin altını çizen Özer “Biz her çeşit ürünün üretildiği bir coğrafyayız.  Süt işletmelerimiz çok geniş bir ürün segmentine sahip. Dolayısıyla her ürün ve hatta ayrı bir sorun, ayrı bir iyileştirme ihtiyacı olabiliyor. Hiçbir sorun olmasa bile üretim maliyetlerini düşürme, daha kaliteli üretme, ihracata giden ürünlerde spesifik taleplere göre yeni modifikasyonlar yapma gibi konularda karşılık fikir alışverişi yapıyoruz.” Şeklinde tespitlerde bulundu.

Süt işlenmesindeki riskleri en aza indirmeliyiz

Karma Grup İş Geliştirme Direktörü Zuhal Başaran ise  “20 yıl boyunca uluslararası firmaların süt gruplarında çalıştım. Çiğ sütün pastörizesi ve oradan yoğurt elde etme, yoğurdun istediğiniz özelliklere gelmesini sağlamak aşamalarında ciddi bir mühendislik gerekiyor. Doğru ekipman, doğru insan kaynağı, doğru yöntem… Bunların tamamı bir arada olmadan istediğiniz ürün ortaya çıkmıyor. Yoğurt yapmanın çok basite alınmaması gerekiyor. Arkasında gerçekten ciddi bir süreç, emek, çalışma söz konusu.’ dedi

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir