İZMİR TİCARET BORSASI, İSLAM ÜLKELERİ TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLADI

TARIMSAL EMTİA BORSALARI PİYASALARI’NIN ÖNEMLİ ÇALIŞTAYI İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde; İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası ile İslam İş Birliği Daimi Komitesi İş Birliğinde İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası’na üye farklı ülkelerden yaklaşık 100’e yakın temsilcinin katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi. Oda, Borsa, basın ve iş dünyasından birçok temsilcinin konuk olarak yer aldığı çalıştayda açılış konuşmalarının ardından çeşitli  konularda sunumlar da gerçekleştirildi.

İslam Tacaret Sanayi ve Tarım odalarına bağlı farklı ülkelerden 100’e yakın ülke temsilcisi katıldı.

Çalıştayın açılışında Ege İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi katılırken, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İSEDAK Genel Müdürü Fatih Ünlü, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Genel Sekreteri Yusuf Hasan Khallawi birer konuşma yaptılar

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptığı açılış konuşmasında, Bugün, Tarımsal Emtia Borsalarının önemini ve ticarete katkısını konuşmak üzere bir aradayız. Ama asıl konumuzun çok daha derin ve çok daha değerli olduğuna inanıyorum. Bizler yeryüzünde yaşayan 1,6 milyar Müslümanı temsilen bu salondayız. Amacımız başta onlar olmak üzere, tüm insanlığın refahına katkı vermek. Bunun yolu da üretmekten ve ürünün değerini bulmasını sağlamaktan geçiyor.” Şeklinde başladı.

Işınsu Kestelli, “Hazreti Muhammed Peygamber efendimizin Medine’ye hicret ettiğinde dini, iktisadi, sosyolojik ve siyasi anlamda bazı kararlar almış, önemli adımlar atmıştı. Medine Pazarının kurulması, ekonomik anlamda atılan adımların en değerlisiydi. Medine Pazarı, o güne dek başka dine mensup insanların elinde olan ticaret hayatında Müslümanların kendilerine eşit, adil ve kuralları olan bir yer bulabilmesini sağlamıştı.” Dedi.

Bugünün dünyasında böylesine adil bir ortama sahip olmadığına değinen Kestelli; “ICIIA üyeleri olarak dünya tarımsal üretim değerinin yüzde 20’sine sahibiz. 3,5 trilyon dolarlık dev pazardan 695 milyar dolar pay alıyoruz.

ICCIA üyelerinin dünya…

•            Tahıllar üretiminde payı yüzde 13,8

•            Meyve üretiminde payı yüzde 21

•            Bakliyat üretiminde payı yüzde 18

•            Sebze üretiminde payı yüzde 14

•            Şeker bitkileri üretiminde payı yüzde 9,8

Ama ürettiğimiz ürünlerin değerini biz belirleyemiyoruz. Üretimde güçlüyüz ama işin ticaret kısmında yeterince sözümüz geçmiyor. Bu durumu değiştirmek için bir olmaya, birlikte yol almaya ve İslam ülkeleri olarak Tarımsal Emtia Borsalarımızı daha güçlü kılmaya mecburuz. Bizleri buluşturan bu çalıştayının doğru hedefe ilerleyebilmemizin anahtarı olmasını diliyorum. Hepinizin gayet iyi bildiği gibi tarım, insan ve emek ağırlıklı bir sektör. Bugün global ekonominin yüzde 6,4’ünü tarım oluşturuyor. Dünyadaki toplam iş gücünün yüzde 40’ı direkt ya da dolaylı olarak tarım sektöründe çalışıyor. Tarım, dünyadaki düşük gelirli nüfusta yer alan yetişkin bireylerin yüzde 68’ini istihdam ediyor. Dolayısıyla tarlada yetişen ürünün borsada değerini bulması, sosyal adaletin tabana yayılmasının en hızlı ve en etkili yolu. Yaptığımız işe bu gözle bakmamız gerektiğine inanıyorum. Bir başak dalında yüzlerini hiç görmediğimiz insanların alın terinin, umudunun gizli olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu bilinçle çalışarak o başak dalının değerini bulması için azimle savaşmalıyız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, İslam İş Birliği Daimi Komitesi İş Birliğinde İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Birliği(ICCIA) Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu, bundan üç yıl önce Türkiye Ürün İhtisas Borsasını hayata geçirirken, işin özünü anlatan bir slogan kullanmıştı” Dedi.

ÜRÜN TOPRAĞINDA YETİŞİR, BORSASINDA DEĞERLENİR…”

Ürün Toprağında Yetişir, Borsadın da değerlenir” sözünü hatırlatan Kestelli; “Bu sözü, bu sloganı aklımızdan hiç çıkarmayalım. Ürün bizim, değerini belirlemek de bizim elimizde olmalı. Biz Borsa olarak pamuk ve üzüm işlem salonlarımızdan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’na, lisanslı depomuz Elidaş’tan elektronik ticaret portalımıza ve son olarak da tarımsal üretimi modern teknolojilerle destekleyecek İzmir Tarım Teknoloji Merkezine kadar her çabada bunu sağlamaya uğraştık, uğraşmaya devam ediyoruz. Çatı kuruluşumuz TOBB’un öncülüğünde makul bir zamanda adil ve küresel sisteme entegre bir fiyat sistemi oturtacağımıza inanıyoruz. Kıymetli konuklar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaş dünyayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı…

BU TEHLİKENİN ADI GIDA KRİZİ…

Azalan tarım alanları, susuzluk, iklim felaketi gibi tehditlere değinen Kestelli,”  Bu yüzünden 8 milyara dayanan dünya nüfusunu doyurmakta zorlanan tarımsal üretimin, eşit ve adil dağılmamasının nasıl büyük bir risk oluşturduğu net olarak görüldü. Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilmenin önemi çok daha iyi anlaşıldı. Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük etmesiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde küresel açlık krizi şimdilik ötelendi. Ama tekrarlanmaması için gerekli adımları atmalıyız. Malum; özellikle tahıl konusunda Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı olan ülkelerin büyük bölümü Afrika ülkeleri…

GIDA İSRAF EDİLİYOR

Çoğu da Müslüman ülkeler. Halihazırda dünya genelinde kronik açlık çeken insan sayısı 768 milyona ulaştığını bil d iren Kestelli, “Birleşmiş Milletlere göre, küresel nüfusun 2050 yılında 9,7 milyarı bulması bekleniyor. Gıda talebinin de yüzde 60’a kadar artacağı öngörülüyor. Bu da gıda güvenliğini acil müdahale edilmesi gereken bir konu haline getiriyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gıda İsrafı Endeksi Raporu 2021 verilerine göre, dünyada üretilen gıdanın yüzde 17’si israf ediliyor. Sadece Türkiye’de her yıl 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Hanelerimizde kişi başı yıllık 93 kilogram gıdayı israf ediyoruz. Üretimi artırmak uzun vadeli emek ve yatırım gerektiriyor. Ama israfı önlemek çok daha hızlı ve kolay bir çözüm. Birleşmiş Milletler gibi kurumların varoluş sebebi, bu tür dengesizlikleri ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak olmalı. Nasıl ki iklim krizinin etkilerini yavaşlatmak için karbon ayak izi salınımı hesaplanıyor, bunu aşan şirketler ve ülkeler bir bedel ödüyorsa, israfı önlemek için de benzer adımlar atılabilir. İsraf edilen gıda miktarına göre uygulanacak mali yaptırımlardan elde edilecek gelir, dünya üzerinde açlığın bitirilmesi için kullanılabilir.

•            Verimi artırmak,

•            Ürünün değerini bulmasını sağlamak,

•            İsrafı sona erdirmek.

Bu üç hedefin üçünü aynı anda başarmak zorundayız. Daha iyi, daha adil bir dünyada; refah ve barış içinde yaşayabilmemizin tek yolu bu. Ve inanıyorum ki biz bunu başarabiliriz. Dinlediğiniz için teşekkür ediyor; Tarımsal Emtia Borsalarının Önemi buluşmasının tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

İZMİR TİCARET BORSASI EV SAHİBİ

Yusuf Hasan Khallawi  ise, İslam Ülkelerinin büyük bir çoğunluk teşkil ettiğinin altını çizerek, İklim krizi, su ve kuraklık gibi konuşulması gerektiğini ancak en önemlisinin ise konuşmak yerine uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fatih Ünlü de 61 üyenin olduğunu 2.Uluslararası çalıştayda 6 bölgenin 7 bölgeye çıkarılma çalışmalarının başladığının 100 den fazla projenin gerçekleştirildiğinin de altını çizdi. Ünlü,2.çalıştayın İzmir’de olmasının ve de zamanlamasının da çok önemli olduğunu vurguladjktan dlnra İzmir Ticaret Borsası ev sahipliği için de teşekkür etti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir