TAMAMEN ÜCRETSİZ ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ KONAK’TA HEM DE BİR CENNET KÖŞESİ GİBİ

ÜCRETSİZ ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ KONAK’TA HEM DE BİR CENNET KÖŞESİ GİBİ

İzmir Büyükşehir eski Başkanlarından Burhan Özfatura’nın ilk başkanlık döneminde kurulan Konak  Engelsiz Yaşam Köyü, uzun yıllar zihinsel engelli vatandaşlarımıza hizmet etti ancak Burhan Özfatura döneminden sonra yeterince ilgilenilmediği için atıl halede kalınca bu merkez 2019 yılında tekrar gündeme geldi.  Burhan Özfatura’nın girişimleri ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un merkezi yeniden inşa ederek dekorasyonunu, alet-edevatını sağlayarak hizmete açtığı bu tesis zihinsel engelli çocuk ve gençlere hizmet vermesi için çalışma başlatıldı.

 Zihinsel engelli vatandaşlar için topluma uyum sağlayacak ,hem kendine yetebilecek hem de bazıları için iş hayatına katılabilecek kadar iyi bir eğitim alabilecekleri bir merkez haline getirmiş.

Avrupa da ki eğitimle yarışabilecek kadar donanımlı olan bu tesis Öğretmen ve eğitmen kalitesi ile de göz kamaştırıyor  ve tüm verilen hizmetleri tamamen ücretsiz olup, devletin bu vatandaşlar adına okula verdiği destek ile ayakta kalmaya çalışıyor.

BURHAN ÖZFATURA ENGELLİLER BAKANLIĞI KURULMALI

Tesisin yöneticiliğini yapan Burhan Özfatura Engelsiz Yaşam Köyü’nde küçük yaşlardan itibaren çocuklarının durumunu ciddiye alan Anne ve babaların daha şanslı olduğunu engelli çocuklarımızın yürüme, konuşma ve becerilerinin eğitim ile etap etap giderildiğini belirterek özellikle spor bölümün de dünya şampiyonu hocamız Eryetiş Kurtaral’ın gözetimin de kaslarını geliştirerek yürüme ve el-vücut koordinasyonlarının geliştiği, fizyoterapi çalışmaları ile koordinasyonlu bir şekilde yürütüldüğü belirten Özfatura, “Yakın zaman da bürokratik işlemlerin tamamlanması ile disleksi dediğimiz öğrenme güçlüğü çeken yavrularımız için de bir bölüm açacağız.

ÖZFATURA’NIN PROJELERİ DE VAR

 Daha sonra da gözü görmeyen yavrularımız için de bir bölüm projelerimiz arasın da yer alıyor. Asıl projemiz ise bir yaşam köyü kurmak. Anne ve babaların en büyük endişesi ben ölürsem çocuğum ne olacak aslın da bunun için devletin bir masraf yapmasına da gerek yok. Bizim projemiz ise ben bunu ilgili bakanlara , genel başkanlara da aktardım devamlı onun için uğraşıyoruz belediyelerin rol alacağı bir çalışma olacak.

 Şöyle ki; Elektrik faturalarına, su faturalarına doğalgaz-jeotermal faturalarına, maç biletlerine, piyango-toto gibi şans oyunları biletlerin ve buna benzer şeylere insanlarımızı incitmeyecek bir rakam ile diyelim ki 1 tl koyacaksın ama bu milyarlarca 1tl ediyor öncelikle bir engelliler bakanlığı kuracaksın ve bu fonu ona vereceksin.

Bugün Mustafa Sarıgül’ün bu konu ile ilgili bir beyanını okudum ve çok mutlu oldum. 81 illde hem bakıcıların hem hizmet elemanlarının eğitimi artı rehabilitasyon merkezleri , eğitim merkezleri ve yaşam köylerinin kurulması mümkün.

 Biz zamanın da su faturalarına 25 kuruş ek koyduk ağaçlandırma bedeli olarak sırf bununla milyonlarca ağaç diktik. Şimdi bu engelli fonuna katkıda bulunmaktan bizim vatandaşlarımız mutluluk duyacaktır.

Yeter ki ciddi biçim de ele alınsın. Türkiye’de yeterince Geriatolog yok, konuşma terapisti yok. Bu fon sayesinde bunları da aşarız.

İŞ İMKANI DA SAĞLANACAK

 Ayrıca o kadar çok insana iş imkanı sağlanacak ki şaşırırsınız. Bu iş imkanları da engelli bireylerin ailelerine öncelik verilerek yapılacak. Annesine , kız kardeşine vs. çünkü onları yüreğin de hissediyor aileleri hem de evlatlarının başında olacaklar.  Bu proje sayesinde binlerce kadına iş imkanı sağlanacak.

Tüik verilerine göre Türkiye’de 9 milyon engelli var. Bize göre 12 milyon. Sağolsun hayırseverler destek veveriyor. Özellikle Konak Belediye Başkanı Abdül Batur çok destek oluyor. Allah razı olsun. Burada hiç bir ailemizden para almıyoruz devletin verdiği bütçe ile personel giderimizi karşılıyoruz. Gerisi güvenlik, ulaşım Konak Belediyesi’nden Büyükşehir öğle yemeğini sağlıyor. Personelimiz çok kalifiye master yapanlar var. Bir kısmı doktorasına devam ediyor özel seçilmiş personel ile çalışıyoruz.

Ekonomik alana geri dönecek olursak daha fazla kişinin yardım etmesi gerekiyor Ailelerin bir çoğu fakir özel yerlere çocuklarını gönderemiyor engelli bakanlığının kurulması şart diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BİRAZ DA ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜNÜ TANITACAK OLURSAK

Konak Yenişehir’de yer alan ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜNÜ tesisin İdari işler müdürü Mine İşgüder’in eşliğinde gezme imkanımız oldu. Mine İşgüder, tesisi gezdirirken bir yandan da tek tek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 11 bin metrekare alana kurulan tesis için de engelli bireylerin her ihtiyacına yönelik imkanları sağlamışlar. Spor salonu , basketbol alanı , müzik atölyesi , rekreasyon , drama atölyesi , bilgisayar atölyesi , halk oyunları ve en önemlisi de günlük yaşam becerilerini kazandırmak için Demo mutfak , yatak odası , çamaşır yıkama , ütü odaları oluşturularak gündelik hayatta ne ihtiyaç varsa hepsini zihinsel engelli bireylerin eğitimi için düşünmüşler ve hazır hale getirmişler

Farklı ihtiyaçlar göz önüne alınarak verilen derslerde bilgisayar atölyesinde word-excel gibi programlar öğretilirken aynı zaman da Türkçeyi doğru kullanmaları hatta dilekçe yazabilme eğitimi veriliyor

Tasarım atölyesinde kolye, bileklik, boncuk dizme , vb el becerilerini geliştirecek eğitimler verilirken resim atölyesinde boyama resim yapma parmak boyası ile boyayı hissederek renklendirme çalışmaları yapılıyor

Tarım da unutulmamış hem bina içerisinde küçük sera da hem de dışarıda hazırlanan büyük sera da sebzeler yetiştiriliyor (Domates, Biber, Patlıcan, Maydanoz, Havuç vb. ) ve bu yetiştirilen sebzelerden yemekler hazırlanarak yapılan işlerin değerini daha iyi anlayacak hale geliyorlar ve tabi ki bu sebzelerden yapılacak yemekleri de yine eğitmenler eşliğin de gençlerimiz yapıyor, sadece sebze mi mutfakta harika kekler ve poğaçalar da yapıyorlar

Müzik atölyesinde piyano, gitar, Darbuka gibi enstrümanlar çalmayı ve şarkı söylemeyi öğrenirken halk oyunları da öğrenme imkanı buluyorlar. Hatta bir öğrencileri de üniversitenin piyano bölümünü kazanmış şuan da 3 sınıfı okumakta olduğu da kaydedildi.

Günlük ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenmek için de yatak yapmak , çamaşır makinesi kullanmak, ütü yapmak gibi günlük becerileri geliştirme atölyeleri kurulmuş

Tesisin güvenlik, servis gibi ihtiyaçları hali hazır da Konak Belediyesi tarafından sağlanırken Öğle yemeği imkanı da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmaktadır şekilde bilgiler verdi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir