RUSYA’NIN KARİYERİ UZAY ARACI AY’A ÇAKILDI

RUSAYA’NIN UZAY ARACI LUNA-25 AY’A ÇAKILDI, KARİYERİ YERLE BİR OLDU

Yapılan açıklamada “Bazı sapmalar yaşandı. ” Denildi. 

Rusya’nın 47 yıl aranın ardından gerçekleştirdiği ilk Ay misyonu, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkarak Ay’a çarpması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 11 Ağustos’ta fırlatılan uzay aracı Luna-25’in yaşadığı teknik sorunların ardından Ay’a çarptığını duyurdu.

Roscosmos, aracın cumartesi günü iniş öncesi yörüngeye oturtulurken meydana gelen bir sorundan kısa süre sonra araçla teması kaybettiğini bildirdi. Bazı parametrelerin hesaplanmasında sapmalar yaşandığının tespit edildiği aktarılan açıklamada, “Bu nedenle uzay aracı hesaplanmamış bir yörüngeye geçerek Ay’ın yüzeyine çarptı ve parçalandı” denildi.

Luna-25, 11 Ağustos’ta Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı.

İlk kez ay’a insanla inerek Uzay çağını başlatmıştı 

Rus uzay yetkililerine göre başarılı geçen fırlatmanın ardından uçuş yörüngesine giren Luna-25’in, 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması bekleniyordu. Bir yıllık görev süresi boyunca başlıca görevleri arasında Ay’da su kaynağı bulmak olan Luna-25, bunun yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların Ay yüzeyindeki etkilerini incelemesi öngörülüyordu. Uzmanlara göre “prestij misyonundaki” başarısızlık, Moskova’nın bir anlamda 1957’de Dünya yörüngesine ilk uyduyu fırlattığı (Sputnik 1) ve Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in 1961’de uzaya çıkan ilk insan olduğu Soğuk Savaş rekabetinin şaşalı günlerinden bu yana Rusya’nın uzay gücündeki düşüşün altını çiziyor. Baykonur Uzay Üssünden fırlatılan Vostok uzay aracı Dünya yörüngesinde tam tur attı. Böylece insanlık tarihinin “uzay çağı” başladı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir