MERKEZ BANKASI, FAİZİ İLK KEZ YÜZDE 15 SEVİYESİNE ÇIKARDI

22 HAZİRAN PERŞEMBE Açıklandı; Merkez Bankası 27 ay aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Banka politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 15 seviyesine çıkarırken, artış, piyasa beklentisinin çok altında kaldı. ABD ve İngiltere Merkez Bankaları ise “enflasyon hedefine ulaşana dek faiz artışına devam” mesajı verdi.

Faizde “U” dönüşü sınırlı kaldı: Yüzde 15

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 15 seviyesine çıkarırken. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerin altında kalırken, karar metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde “kademeli” olacağına vurgu yapıldı. Kararda sıkılaşma gerekçesi olarak, “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Karar metninde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliğinin artacağı belirtildi. Karar metninde ihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi için de kademeli geçiş mesajı verildi. Konuyla ilgili olarak metinde “Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Faiz artışı sonrası dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket ederek 24,5 seviyesinin üzerine çıktı.

Şimşek: Serbest kambiyo rejimi sermaye akımı sağlayacak

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi felsefelerinin temelinin teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayandığını belirterek, “Bugün Merkez Bankasının aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek” ifadesini kullandı. Şimşek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

Yılmaz ile Şimşek, BAE Devlet Başkanı ile görüştü

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışma ziyareti kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Başkent Abu Dabi’deki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları değerlendirildi. BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan’ın katıldığı görüşmede, Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Can Dizdar da yer aldı.

Muhalefetten faiz yorumu: Daha çok Körfez seferi yaparlar

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Öztrak, “Politika faizini 15 puana çıkardı. Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendi. Ortaya güven uyandıran, sağlam çapalarla tahkim edilmiş bir program konmadan enflasyonu düşürme konusunda ilk cephane korkarım boşa harcandı. Böyle giderse bu yönetim daha çok faiz artırır. Milleti daha yüksek işsizliğe, pahalılığa mahkûm ederler. Faiz sebep, enflasyon netice safsatasının sonu geldi. O zaman neden paramızı pul ettiniz? Neden milletin tenceresini boşalttınız?” dedi. Öztrak, “Bugün açıklanan rezerv verilerine göre Merkez Bankasının döviz kasasındaki açık, 74 milyar dolara ulaşmış. Böyle giderse Cumhurbaşkanı Yardımcısının ve Bakanın daha pek çok Körfez seferi yapmak zorunda kalacağı açık” diye konuştu. Öztrak ayrıca Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini söyledi.

Citi, dolar/TL’de yeniden uzun pozisyona döndü 

Citi stratejistleri, TCMB faiz artırım kararı sonrası yayımladıkları notta “Model portföyümüzde uzun Dolar/TL pozisyonuna geri dönüyoruz” ifadelerini kullandı. Kurum 30 hedefi ve 22 zarar kes seviyeleriyle 3 aylık forward dolar/TL alımı önerdi. Stratejistler, dolar talebini artırabilecek KKM’nin kısmi olarak kaldırılması gibi potansiyel adımların atılmasını öngörüyor. Citi stratejistleri, tavsiyelerine yönelik riskin ekonominin daha yüksek dolar/TL ve faiz şokuna tepki vermesiyle birlikte regülatörlerin statükoya geri dönüşü olduğunu bildirdi. TCMB’nin faiz artışı sonrası dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket ederek 24,5 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Kredi kartında azami faiz oranı yükseldi 

Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Merkez Bankası, ilk icraatında politika faizini artırmasının hemen ardından kredi kartına uygulanan azami faiz oranlarını da yükseltti. Halen yüzde 1.36 olan ve Merkez Bankası tarafından daha önce temmuz ayında da geçerli olacağı ifade edilen kredi kartı azami faiz oranı yüzde 1.91’e yükseltildi. Kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranı her ay Merkez Bankası tarafından ilan edilen “referans faiz oranına” 0.55 puan eklenerek belirleniyor.

Kira artışında “yüzde 25” üst sınır uygulamasına

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağını bildirdi. Bakan Tunç, bayramdan sonra bu konunun Meclisin ilk işlerinden olacağını, sunulacak torba kanunla düzenlemenin yasalaşacağını bildirdi. Fahiş kiralarla ilgili vatandaşlardan bazı şikayetlerin geldiğini ve bunlara duyarsız kalınamayacağını aktaran Tunç, Ticaret Bakanlığının fahiş fiyatlarla ilgili bazı tedbirler aldığını anlattı. Yılmaz Tunç, fahiş fiyatla ilgili ceza düzenlemelerinin daha önce yapıldığını anımsattı. Kira uyuşmazlıklarında ara buluculuğun eylülden itibaren dava şartı haline geleceğini bildiren Adalet Bakanı Tunç, bu uyuşmazlıkların mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüme kavuşturulacağını belirtti. Bakan Tunç, ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıkların derinleşmemesini istediklerini dile getirdi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir