22 HAZİRAN KARALARINDA DANANIN KUYRUĞU KOPTU MU?

22 HAZİRAN’DA DANANIN KUYRUĞU KOPACAK MI?

Yeni 28.Dönem Hükümetinin Bugün 22 Haziran’da açıklanacak önümüzdeki dönem para Politikaları İşveren ve ihracatçılar için seçimlerden sonrası çok büyük önem taşıdığı kaydedildi.

İş ve ekonomi dünyası, Ekonomi yönetiminin ilk sınavı bugün vereceği konusunda birleşiyor. Merkez Bankası faiz kararı bugün belli oluyor. Politika faizinin artırılacağına kesin gözüyle bakılırken, ne kadar artırılacağı konusunda değişik tahminler yapılıyor. Faizde yapılacak artışın yanı sıra verilecek mesajlar da gelecek döneme ilişkin sinyal içereceği için piyasa tarafından dikkatle takip edilecek.

Para Politikaları Kurulu (PPK) yeni Merkez Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak. Önceki yönetimden gelen dört üyeyle birlikte gerçekleşecek toplantının ardından yazılı açıklama yapılacak. Politika faizinin artırılacağına kesin gözüyle bakılırken, ne kadar artırılacağı konusunda değişik tahminler yapılıyor. Politika faizinin yüzde 15’ten 40’a kadar artırılabileceği yönünde tahminler var. Faizde yapılacak artışın yanı sıra verilecek mesajlar da gelecek döneme ilişkin sinyal içereceği için piyasa tarafından dikkatle takip edilecek.

CBS, FAİZ, ENFLASYON KRİTERİ ESAS ALANICAK MI?

PPK toplantısına katılacak isimler, Bşkan Hafize Gayeile birlikte;  Erkan Erkan  Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak ve Elif Haykır Hobikoğlu. Elif Haykır Hobikoğlu Banka Meclisi’nde üyelik yapıyor. Şener, Duman ve Çakmak Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Genel eğilim olarak ortodoks politika düzlemine geçileceğinden bir hafta vadeli repo faizinin 1.150 baz puan artışla yüzde 20 artırılması bekleniyor. Faiz artırımından ticari kredi faizleri, değişken faizler ve tahvil faizleri etkilenecek. Kredi kartı faizleri ile KHM faizlerinde de politika faizi esas alındığı için artış görülecek. Bu hesaba göre aylık kredi kartı faizi yüzde 2.05’e, gecikme faizi de yüzde 2.35’e yükseleceği tahmin ediliyor.

PPK kurulunun alınacak karar saat 14.00’da yazılı olarak duyurulacağı da öğrenildi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir