EBSO’NUN EN İYİ İLK 100 SANAYİ KURULUŞUNDA İZMİR ÖNDERLİĞİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Ege Bölgesi’nin 2022 yılında ilk 100 Büyük Sanayi Kuruluşu listesini açıklarken Türkiye’nin ekonomisinin 2001 yılına göre 2022’de daha iyi olduğunu, İzmir’in firmalarının ise ihracatını artırdığını kaydetti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Ender Yorgancılar, 22 Haziran’da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklamalara dikkati çekerek, CBS, faiz ve Enflasyonu konularının yapacağı açıklamalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye’deki ekonomik gelişmelerinde değerlendirildiği toplantının ardından EBSO önderliğinde İZTO ve İTB’nin de ortak destek verdiği Bir Milyon 500 bin Euro AB Hibesi sağladığı Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(ÇMTAL)’nde en son 485 bin euro bütçeli AB projesi “Sektörel Mükemmeliyet Merkezi” açılışı töreni gerçekleştirildi. Merkezde sektöre eleman yetiştirecek Eğitimci öğretmenler yetiştiriliyor.

EBSO, en büyük ilk 100 sanayi kuruluşunu Açıklandı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı, Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(ÇMTAL)’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, üretimden satış kriterine göre 2022 yılında Ege Bölgesi’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu listesinde, STAR Rafineri A.Ş. geçen yıl ki liderliğini sürdürdü. Star Rafineri’yi ise  PETKİM A.Ş. ve TÜPRAŞ takip etti. Açıklanan listenin ilk 10’unda sırasında diyer firmalar, İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philsa Philip Morris, Abalıoğlu Lezita, Kocaer çelik-sanayi, Ravago Petro Kimya, JTI Tütün firmaları yer aldı.

İZMİR EKONOMİDE ÇARİ FAZLA VEREN ÖNDER İLLERDEN

Basın toplantı sonrasında EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yorgancılar,  EBSO tarafından 485 bin Euro bütçeli, Eğitimci yetiştirecek AB projesi “Sektörel Mükemmeliyet Merkezi” için düzenlenen açılış törenine de katıldı. Ekonomik gelişmelerin de değerlendirildiği toplantıda asgari ücretle alakalı açıklamalarda bulunun Yorgancılar, daima işçinin yanında olduğunu, huzurlu işçinin evleri rahat olursa işinde de başarılı olacağını vurgulayarak, ara zammın yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca İzmir’in cari fazla veren bir kent olduğunun altını çizen Yorgancılar, “2022 yılında 100 büyük firmanın performansı oldukça başarılı. Ayrıca İzmir cari fazla veren bir kenttir.” Dedi.

İEGE’NİN İLK 100 LİSTESİ AÇIKLADI

Yorgancılar, “Üretimden satışlarına göre ilk 10 üyemiz sırasıyla; Star Rafineri A.Ş.-Aliağa ŞB, TÜPRAŞ-İzmir Rafineri Müdürlüğü ve Petkim A.Ş., İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Phılıp Morrıs, Abalıoğlu Lezita (Kons), Jtı Tütün Ürünleri, Kocaer Çelik Ravago Petrokim oldu.” ifadelerini kullandı.

YORGANCILAR, 22 HAZİRAN’A DİKKAT

2022 yılının zor bir yıl olduğunu söyleyen Reel değerlere geri dönülmesi çağrısında bulunan Yorgancılar, “2022 yılı sadece ülkemiz için değil, bütün dünya için ekonomik şartların zor olduğu bir yıldı. 2023 de böyle olacak. Enflasyonun yüksek olduğu bir yılı geride bıraktık. Gelişmekte olan ülkelerde faizler bu kadar yüksek değil. Gelişmekte olan ülkeler enflasyonla karşılaşılınca günün sonunda bu durum fiyatlara yansıyor. Bu da imalat sanayiyi olumsuz etkileyen bir süreç oluyor. İçeride TL’sı değer kaybetti. Ayrıca geçen sene ilk defa büyük bir cari açık oldu. İmalat sanayi 4,3 büyüdü. Bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. İşsizliği ancak bu şekilde sağlayabiliriz. O yüzden yatırım şart. Üretim yoksa kalkınma hayaldir” Şeklinde konuştu.

YORGANCILAR ÖNERİLERİ

Yorgancılar. “2021 yılında Pandemide artan talep etkisi ile ihracatını yüzde 40 artırmayı başaran 100 büyük firmanın, 2022 yılında artış oranı, yüksek baz etkisine rağmen, yüzde 20 olup, ithalatta yüzde 9 azalış gerçekleşmiştir. 2022 yılında 100 büyük firma Türkiye geneline göre; ihracatını daha fazla artırırken, Türkiye genelinin tersine ithalatını azaltmıştır. Dolayısıyla, 2022 yılında 100 büyük firmanın dış ticaret performansı son derece başarılıdır. Sektörümüzün acil çözüm bekleyen konularının başında devreden KDV yükü gelmektedir. 100 Büyük Firmanın devreden KDV alacak miktarı bir önceki yıla göre; yüzde 118 oranında artarak 3,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Firmalar, bir yandan finansman temini sorunu yaşarken, İşletme faaliyetleri için sermayeye ihtiyaç duyarken, diğer yandan devreden KDV ile devleti bir anlamda finanse etmeye devam etmektedir. Bu konuyu kalıcı olarak çözmek için yeni yöntemler geliştirilmelidir.” Dedi.

ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKERSEK FAİZ DÜŞER’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 22 Haziran’da yapacağı açıklamalarının önemine dikkati çeken Yorgancılar, “Rakamların yukarı doğru çıkmasının sebebi enflasyon. Enflasyonu aşağı çekersek, faiz oranları da aşağı düşer. Mali politikalardan vazgeçmeyeceğiz. Herkes bu programın arkasında durdu mu daha iyisini başarırız. Çünkü bir takım fırsatlarımız var, bu fırsatlarımızı kaçırmamalıyız. “ Dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEN BEKLENTİLER

Yılın ikinci yarısından beklentilerini de kamuoyuyla paylaşan Yorgancılar, “Yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinde beklentilerimiz; iç ve dış talepteki yavaşlamayla birlikte büyümenin de yavaşlaması. Buna bağlı olarak istihdam artışının gerilemesi.  Olumlu baz etkisinin ortadan kalkacak olmasıyla nedeniyle enflasyonun temmuz sonrası artışa geçebilecek olması. Yapılacak birçok şey var. İlk yapılması gereken güven ve istikrarın sağlanması. Herkesin beklediği şey bu. Seçimlerle ilgili bir belirsizlik vardı, o da bitti. TCMB, BDDK, SPK, Borsa İstanbul vb. kurumlara yapılacak atamalar, bu güveni pekiştirecektir. Avrupa Birliği ile ilişkiler canlandırılmalı, Gümrük Birliği anlaşması bir an önce revize edilmelidir. Sığınmacı sorunu kısa, orta ve uzun vadede çözüm bulmamız gereken problemlerden birisi. Deprem bölgesinde hayatın normal akışına devam edebilmesi için kentsel dönüşüm hızla yapılmalıdır” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETTE ARA ZAM YAPILMALI’

Asgari ücret ile ilgili soruları yanıtlayan Yorgancılar, “Ben çalışanın hiçbir zaman hak ettiğinin altında bir ücretle çalışmasını istemem. Ara zammın yapılması gerektiğini de söyledim. Ama verilecek ücretin bir hesabın yerine oturtulması gerekiyor. Çalışanın Enflasyonun karşısında ezdirmemek ana ilke bu olmalı. Çünkü şunu biliyoruz ki; bugün ki ortamda bir kişi çalışarak dört kişilik bir aileyi geçindirmek mümkün değil” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

EBSO’DAN MİLYONLUK EUOROLUK PROJELER

Kaliteli eleman yetiştirmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokollerle İzmir’de EBSO’ya verilen ve bu güne kadar Bir Milyon 500 bin civarında AB Hibe desteği sağlanan Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yeni bir proje daha imza atıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, 485 bin Euro bütçeli AB projesi “Sektörel Mükemmeliyet Merkezi” Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde faaliyete geçti. Meslek liselerinin hem katma değerli üretimin; hem de nitelikli eğitimin merkezi haline gelmesi, sanayiye kalifiye eleman yetiştirilmesi ve Türkiye’nin dört bir yanından eğiticilerin eğitimlerinin güncel müfredata göre gerçekleştirilmesi için ‘Sektörel Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, sanayiciler, eğitimciler ve öğrenciler katıldı. Yorgancılar, EBSO önderliğinde İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nda projeye ortak olduğunun altını çizdiği açılış konuşmalarının ardından tören kurdela kesimi ve proje sınıflarını gezilmesiyle son buldu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir