28 . DÖNEM MECLİSİ MİLLETVEKİLİ PROFİLİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 28 Mayıs’ta gerçekleşen 2. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre 28. Yasama Dönemi Meclis Milletvekilleri profili şu şekilde şekillendi.

Meclis’te en çok oyu alan ve yüzde 7 ’lik barajı geçmeye hak kazanan partiler sırasıyla; %35,6 ile AK Parti, %25.3 ile CHP, %10 ile MHP, %9,6 ile İYİ Parti ve %8,82 ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olurken, aldığı oy oranı %1’i aşamayan 17 siyasi parti oldu.

Yeni dönemde Meclis’in Kadın Milletvekili Profili

-Meclis’te geçtiğimiz dönem %17,1 olan kadın temsil oranı, yeni dönemde %20,1’e yükseldi.

Meclis’e en çok kadın milletvekili Yeşil Sol Parti’den girdi. Bu oranı sırasıyla AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP takip etti.

Yeni dönem Meclis’te 31 ilden kadın milletvekili yer almazken Nevşehir ve Giresun ise Meclis’e ilk kez kadın milletvekili gönderen iller oldu.

MESLEK DAĞILIMI PROFİLİ

2839 Sayılı ‘Milletvekili Seçim Kanunu’nda’ da belirlenen “T.C. Vatandaşı olmak, 18 yaşına doldurmak, belirli bir süre de olsa hapis cezası almamak ve en az ilkokul mezunu olmak” gibi şartlar dışında niteliği belirlemeye ve liyakatı ön plana çıkarır hiçbir kriter yok.

Yine de, 28. Yasama Dönemi için Meclis’te yer alacak milletvekillerinin dağılımının çoğunlukla yükseköğretim mezunu olduğunu ve çeşitli mesleklerden oluştuğunu görebiliyoruz. Özellikle geçen dönemlerde olduğu gibi Meclis’in meslek profili, genellikle avukat, tıp doktoru ve mühendislerden oluşuyor.Detaylandıracak olursak, aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere: Geçen dönemlerde olduğu gibi Meclis’in meslek profili yeni dönemde de genellikle avukat, tıp doktoru ve mühendislerden oluşuyor.

Buna göre, 600 milletvekili mesleklerine göre incelendiğinde milletvekillerinin;

119’u avukat, 62’si mühendis, 50’si iş insanı, 32’si yönetici, 31’i tıp doktoru ve 30’u da akademisyen.

Geçtiğimiz yasama dönemleriyle kıyaslandığında ise 28. Yasama Dönemi’nde yer alan milletvekillerinin daha çeşitli mesleklere sahip olduğu söylenebilir

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir