ERDOĞAN , TEPKİSİNİ TEKRARLADI

ERDOĞAN, TEPKİSİNİ TEKRARLADI : “RES VE GES İZİNLERİNE KARABURUN’DA TEPKİLERE RAĞMEN İZİN VERİLDİ”

İzmir’in Karaburun ilçesindeki hem Rüzgar Santrali’ne hem de Türbin kapasite artışına tepkilere rağmen izin verildiği öğrenildi.

Halkın tepki gösterdiği o santrale hem türbin hem de kapasite artışı yapılması bölgenin tabiatının da yok olmasına baltalamak olarak görülüyor.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, halkının ilçenin yüzde 71’nin RES ve GES santrallerine tahsisi edilmesine karşı izinler verilmesine tepkisini tekrarladı.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Çevre İl Müdürlüğü Karaburun’da daha önce tüm tepkilere rağmen önce 1 sonra da 3 türbin ile çalışmasına izin verdiği Emres Rüzgar Enerji Santrali’ne yeni bir kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldığını kaydetti. Karaburun Kent Konseyi de söz konusu projeye karşı çımış. türbinlerin yapılması üreme bölgeleri olan bölgedeki kuş türleri için yok olacağını iddia etmişti.

GNC ENERJİ

GNC Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından ise yapılan açıklamada, “Karaburun’un Çatalkaya bölgesinde hayata geçirilen proje kapsamında yeni kapasite artışı için hazırlanan ÇED raporunda 3 türbinin 4’e çıkarılacağı belirtilerek, “Emres RES Kapasite Artışı Projesi kapsamında; mevcut durumda işletmede olan 3 Adet Türbine (2,25 MWm / 2 MWe), bir adet 4,2 MWm / 4,2 MWe gücünde türbin ilavesi yapılarak, kurulu gücün 6,45 MWm / 6,2 MWe’ye çıkarılması planlanmaktadır. Proje alanı, 14.03.2019 tarih ve 823 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiş, 15.03.2019 tarih ve 30715 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer almaktadır” olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

EMRES’E İZİN VERİLMESİN

Öte yandan çeşitli halk kuruluşlarınca yapılan açıklamalarda, “EMRES Enerji Santrali’ne ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda konu edilen proje alanı, flora ve ornitolojik açıdan uzmanlarca değerlendirilmeden onaylanmamalıdır. Söz konusu türbinler üreme bölgeleri yıkıma uğrayacak olan bölgedeki kuş türleri için yok oluş fermanı niteliğinde olacaktır.” Şeklinde iddialarına da yer verildi.

ERDOĞAN, TEPKİSİNİ TEKRARLADI

Karaburun’daki RES ve GES tahsislerine karşı çıkan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da, “Mücadale etmek zorundayız. Pes etmeyeceğiz. Doğamızı, ormanlarımızı, denizimizi, canlı yaşamını korumaya kararlıyız. Herkes hesabını bu duruma göre yapmalı. Defalarca ifade ettiğimiz bir gerçek var. Türkiye gibi hatalı politikalar yüzünden enerjide ithal kaynak bataklığına batmış bir ülkede, yenilenebilir enerjiye karşı çıkmak akıl dışılıktır. RES’ler, GES’ler, Biyokütle santralleri, hatta çevreye zarar vermediği takdirde JES’ler de kurulabilir. Ancak doğa harikası ilçemizin RES ve GES istilasına uğramasına, adeta santraller arasında boğulmasına da dur diyeceğiz. Ama şu soruyu sormak hakkımız olsa gerek: Neden tüm yatırımcılar Karaburun’a doluşuyor? Başka yerlerde rüzgâr esmiyor mu, başka yerlerde güneş açmıyor mu?” Şeklinde iddia ve açıklamalarını tekrarladı

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir