SAHTE ENGELLİ RAPORU DÜZENLEYEN 380 ŞÜPHELİ YAKALANDI

İzmir Polisinden ve yurt geneli ortak çalışmada; 249 şahsa 25 bin ₺ – 80 bin₺ TL arası değişen ücretler karşılığında sahte engelli raporu çıkartıldığı tespit edilip takip edilmesi sonucu operasyon neticesinde 380 şüpheli şahıs yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sahte sağlık raporu düzenleyen şüpheli 380 kişi yakalandı.  Son yılları en geniş ve en kapsamlı ve en çok gözlatı yapılan operasyonda ki gözaltına alınanların,  Adli işlemleri devam ediyor. Gözaltına süresinden sonra adli makamlara sevk edildiği öğrenildi.

İzmir Polisinden yürütülen Sahte Engelli raporu konulu soruşturma kapsamında gerçekleştirilen uzun süreli teknik ve fiziki takipler sonucu sahte rapor tarihinde en büyük kapsamlı bir operasyon düzenledi.

Aralarında doktor ve hemşirelerinde bulunduğu; Kamu hastanelerinde ve bazı özel hastanelerde kullanılan kayıt sistemi (hastane kayıt sistemi) üzerinden usulsüzlükler (sahte hastalık tanısı oluşturma, ilaç muafiyet raporu yazma gibi.) yapıldığı, veya rapor alabilmek için gerekli olan tetkiklere, sağlam veya engel oranı düşük kişilerin yerine çeşitli hastalıkları bulunan (hasta yerine Joker ) kişilerin içeri sokularak gerçekleştirildiği anlaşıldı. Joker şahıs sokularak rapor alınan 249 şahsa 25 nin TL ilâ 80 bin TL arası değişen ücretler karşılığında sahte engelli raporu çıkartıldığı, soruşturma kapsamındaki 380 şüpheli yakalandı. Şüpelilere ‘Nitelikli Dolandırıcılık, Görevi Kötüye Kullanma ve Resmi Belgede Sahtecilik’ suçlarını işleyerek ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 Milyon TL kamu zararına sebebiyet verdiği tespitleri edildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Şüphelilerin, sağlık kuruluna görünecek vatandaşları, rapor alacakları hastalıklarla ilgili bilgilendirdikleri ve doktorları yanlış yönlendirdikleri, bu sayede usulsüz rapor almalarını sağlayarak bu kişilerin erken emeklilik, ÖTV indirimi, ücretsiz ulaşım kartı gibi engelli vatandaşlara tanınan birçok hizmet ve avantajdan yararlanmasını sağladıkları ve kamu zararına neden oldukları belirlenmiştir.

Ayrıca, rapor alma sürecinin tüm aşamaları şebeke üyeleri tarafından takip edilerek, rapor alacak şahıslara muayeneye girmeden önce kan şekerini yüksek göstermek için pirinç, tansiyonlarının yüksek çıkması için zeytin gibi besin maddelerinin yedirildiği bilgilerine ulaşılmıştır. Operasyonlarında, 32 organizatör, 13 Joker, 35 Hastane çalışanı bir doktor ve 6 devlet memuru, hemşire olmak üzere, 51 aracı şahıs ve 249 rapor sahibi konumunda olan şahsın bulunduğu tespit edildi. Bu şahıslar ve bu şahıslarla ilgili rapor çıkaran 380 şüpheliye yönelik adli işlem başlatılmıştır. 17.01.2023 günü 18 farklı ilde eş zamanlı operasyon yapılmış, soruşturma ile alakalı işlemler devam etmektedir.

İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak, Kamu kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın zarara uğratıldığı tüm konulardaki mücadelemiz, vatandaşlarımızın da desteğiyle kararlılıkla devam edecektir. Adliyeye sevk edilen şüpheli 380 şahıslar, yapılan adli işlemlerinin tamlamasından sonra mahkemeye sevk edildi. Yapmış olduğumuz Operasyon bu zamana kadar yapılmış olan en büyük sahte engelli operasyonudur. İzmir Emniyet Müdürlüğü olarak, Kamu kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın zarara uğratıldığı tüm konulardaki mücadelemiz, vatandaşlarımızın da desteğiyle kararlılıkla devam edecektir.” Şeklinde açıklamalarda bulunuldu.

Öte yandan ayrıca, rapor alma sürecinin tüm aşamaları şebeke üyeleri tarafından takip edilerek, aralarında, 32 organizatör, 13 Joker, 35 Hastane çalışanı birisi Doktor ve 6’sı da Devlet Memuru ve hemşire olmak üzere, 51 aracı şahıs ile 249 rapor sahibi konumunda olan şahsın bulunduğu 380 şüpheliye yönelik  17.01.2023 günü 18 farklı ilde eş zamanlı olarak adli işlem başlatılmış, haklarında gözaltı kararı bulunan 53 şüpheliden 51’i yakalanarak gözaltına alınmıştır..

Ayrıca şahısların ve işyeri ve ikamet adreslerinde yapılan aramalarda; 3 adet tabanca, 310 mermi, 49 bin 700 TL nakit para, İçerisinde bir çok notların yazıldığı 6 ajandaya el konuldu. Olayla ilgili de çok sayıda hesap dekontları, 27 adet başka şahıslara ait sahte sağlık kurulu raporları, 105 adet lyrica hap, çok sayıda muayene kağıdı ve dijitallere el konulmuş olduğu da açıklandı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir