İZMİR BÜYÜKŞEHİR’DE ÇOBAN HARİTASI OLUŞTURULDU

Küçük üreticiye ihracatın kapısı açılırken İzmirli markasıyla tüketicinin de yüzü güldü
İzmir’de tarım alanında devrim niteliğinde adımlar


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla 2022’de üretici kooperatiflerinden 208 milyonu aşan alım yapıldı. Bu yıl başlatılan Mera İzmir projesi, küçük üreticiye ihracatçı olmanın kapısını açtı. Üreticiden alınan et, süt ve bitkisel ürünleri işleyerek katma değeri yüksek ürüne dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, İzmirli markasıyla tüketicileri de sağlıklı gıdayla buluşturdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda oluşturduğu, kuraklık ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen İzmir Tarımı stratejisi kapsamında 2022’de önemli adımlar atıldı. Bu yıl üretici kooperatiflerinden 208 milyon lirayı aşan alım yapan Büyükşehir Belediyesi, Mera İzmir projesiyle et, süt ve bitkisel ürünleri de işleyerek katma değeri yüksek ürüne dönüştürdü. Küçük üreticiye ihracatçı olmanın kapısını açan Büyükşehir, İzmirli markasıyla tüketicileri sağlıklı gıdayla buluştururken iklim dostu üretim yöntemlerini harekete geçirerek doğanın da nefes almasını sağladı.

Çoban Haritası oluşturuldu
Bu yıl başlatılan Mera İzmir projesiyle İzmir’de mera hayvancılığı yapan üreticiler, sahip oldukları hayvan sayıları ve ağılların konumları gibi bilgiler toplanarak bir çoban haritası oluşturuldu. Harita, Türkiye’de ilk kez bölgesel ölçekte hazırlanan tarımsal ürün planlaması için kullanıldı.

Süt ve et üreticisi rahatlatıldı
Üreticiye alım garantisi veren Büyükşehir Belediyesi, Mera İzmir projesiyle mart ayından ağustos sonuna kadar kooperatifler aracılığıyla 19 milyon liralık küçükbaş sütü aldı ve tamamından peynir üretti. 8 milyonluk üretim masrafıyla toplamda 51 milyon liralık peynir yapıldı. Sadece beş ayda 24 milyon lira katma değer yaratıldı. Aynı zamanda kooperatifler üzerinden 550 büyükbaş ve 807 küçükbaş hayvan alınarak küçük üreticiye 21 milyon 831 bin liralık destek sağlandı. İşlenmiş süt ve et ürünleri raflarda yerini alırken, piyasa fiyatının üstünde satın alınan et ve sütle üretici rahatlatıldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir