TÜRKİYE’DE İLK DEFA, SAVAŞ TATBİKAYI GİBİ ÜLKE GENELİ DEPREM TATBİKATI YAPILDI

TÜRKİYE’DE DÜZCE 12 KASIM 1999 DEPREM ANI, ÜLKE TATBİKATI (ÇÖK – KAPAN – TUTUN) ‘NA DÖNÜŞTÜ.

Türkiye’de ilk defa ülke genelinde deprem tatbikatı yapıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, 18:00’den itibaren Konak Polis Moral Eğitim Merkezi’nden tatbikata katıldı. Ülke genelinde 3 Kasım 2022’de de ilk ve orta okul çocuklarına yönelik tatbikatlar gerçekleştirilmiştir.

Düzce’de 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde, afet ve acil durumlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anmak, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışlara millet olarak hazırlanmak ve afet farkındalığını toplumun her kesimine yaygınlaştırmak amacıyla ülke genelindeki tatbikatı valiler ve kaymakamlar yönetti.

Ülke genelinde aynı anda deprem meydana gelme imkanı çok az olma ihtimaline karşılık, savaş hazırlığı gibi ülke genelinde alarm verildi, 18.57’de Türkiye kurum ve kuruluşları aynı anda harekete geçtiği bir deprem tatbikatı yapıldı. Ancak paniğe neden olabileceği düşüncesiyle, siren ve alarmlar çalınmasın, cep telefonlarına mesaj gönderildi, cami hoparlörden de anonslar sesle uyarılarda bulunuldu.

Türkiye’nin her ilinde; 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 18.57’de 81 ilimizde aynı anda “Deprem Anı” Ülke Tatbikatı (Çök-Kapan-Tutun) yapıldı.

İzmir’de de İl AFAD Başkanlığı Merkezinden yönetilecek olan tatbikat sırasında Ankara’dan 6 ildeki valilerle bulundukları yerden ve K.K.T.C’den de canlı bağlantı gerçekleştirildi.

İzmir Valiliği himayesinde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz koordinesinde Kızılay ve UMKE ile birlikte bünyesinde arama kurtarma ekibi bulunan kamu kurumu, belediye, özel işletme ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplamda 22 ekip ve 200 personelin katılımıyla oluşturulan tanıtım ve eğitim stantları, 11 ve 12 Kasım 2022 tarihlerinde 10.00 ile 22.00 saatleri arasında Konak Atatürk Meydanı’nda ziyarete açıldı. 

Basın ve medya mensupları ise kurulan stantta gün boyunca canlı yayın bağlantı ve röportajlarını gerçekleştirdi. Türliye’deki röportaj yapılan 6 il aradında bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, söz konusu tatbikata Konak Polis Moral Eğitim Merkezi’nden katılarak, il genelindeki bütün kurumların katıldığı bilgisi verirken okulların tatil olması dolayısıyla evletinde veya dışarıda bulunan vatandaşlara çağrıda bulundu. Vali Köşger, “Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

VATANDAŞLAR NASIL KARŞILADI, KATILDI MI?

Türkiye genelinde vatandaşlar, çok ilgili görünmeziken, İzmir’de Vandaşlarda tatbikatı izledi, katıldı, yorumlarda yaptı.

Kimisi dizilerden esinlenerek, “ATV’deki ‘ Yalnız Kurt’ dizisindeki işlenen “savaş” çıkma ihtimalinin işlenmesine atıfta bulunarak savaş tatbikatı mı? yoksa deprem tatbikatı mı?” Diye endişelerini dile getirdi.

Bazıları da masa altına gidip komik paylaşımlarını sosyal medya üzerinden paylaşarak, “Ben de çök, kapan, hayata tutunmaya çalışıyorum.” Şeklinde duygularında ifadelere yer verdi.

Bazıları ise sadece mesajlara bakmak ve haberleri izlemekle yetinip, rutin işlerine devam etti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir