ANNE SÜTÜ İLK 6 AYDA ÇOK ÖNEMLİ

Gaziemir Belediyesi’nin Yeni Doğan Hizmetlerin’den Ebe Arzu Sönmez, anne sütüne dikkati çekerek; “İlk 6 ay sadece anne sütü! Çok önemlidir.”

Türkiye’de 1-7 Ekim tarihleri arasında “Anne Sütü Emzirme Haftası” olarak kullanılıyor.

Gaziemir Belediyesi Yenidoğan Hizmetleri’nden Ebe Arzu Sönmez, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlatılmasının ve ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 1 – 7 Ekim tarihlerinin Emzirme Haftası olarak kutlandığını belirten Arzu Sönmez, emzirmenin anne ve bebek için sayısız faydası olduğunu dile getirdi.

Emzirmenin anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirdiğini ve bebeklerde mutluluk ve güven duygusu geliştirdiğini dile getiren Ebe Sönmez, “Emzirme bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler. Çene ve diş gelişimini sağlar. Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen; ilerleyen yaşlarda da kemik erimesinden korur. Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır. Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerin yumurtalık ve meme kanseri riskinden korunduğu çalışmalarla ortaya çıkmıştır” dedi.

Anne sütünün, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besin olduğunu da kaydeden Sönmez, “şunları dile getirdi; “Anne sütünün sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir. Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir. Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır. Erken ek besin vermenin bebek için başta alerji olmak üzere birçok riski vardır.” Dedi.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Öte yandan uzmanlar Anne sütü ile ilgili olarak, bebeğin sağlıklı fiziksel ve ruhsal gelişimi için oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Uzmanlar emzirme, anne ve bebek arasındaki sevgi bağına da dikkat çekerek; “Anne sütü oluşması ve bebeğin kendini güvende hissetmesi için önemli rol oynar. Anne sütü, bebeklerin gereksinim duyduğu protein, yağ, karbonhidrat gibi makro besinler ile vitamin ve mineraller gibi bileşenleri içerisinde barındıran en doğal besin kaynağıdır. İçeriğindeki antikorlar, bebeğin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Bebekler için sindirimi en kolay besin olmasından dolayı ishale ya da kabızlığa yol açan mikroorganizmaların oluşumunu minimuma indirir. Anne için de oldukça faydalı olan emzirme; rahmin kısa sürede yenilenmesi, doğum kilolarının sağlıklı bir şekilde verilmesi, doğum sonrasında yaşanabilecek kanamaların azalmasını sağlar. Ayrıca annenin meme ve rahim kanserine yakalanma riskini de minimuma indirir. Tüm bunlarla birlikte emzirme, lohusalık döneminin daha rahat ve huzurlu geçmesine yardımcı olur. Lohusalık döneminde ve sonrasında emzirmeden kaynaklı göğüs uçlarında yaralar oluşabilir ve bazı kremler kullanılabilirler. ”  Şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.

ANNE SÜTÜ NASIL ARTAR?

Anne sütünün az olduğu veya olmadığı zamanlara da dikkat çeken uzmanlar Anne sütü  nasıl arttırılır? Sorusuna ise, “Anne sütünün artması için öncelikli olarak yapılması gereken bebeğin sık sık emzirilmesidir. Uzmanlar kendilerine anne sütü neden azalır ya da anne sütü neden kesilir gibi sorular yönelten annelere, bu sorunun en önemli kaynağının stres olduğunu ve bebeklerine süt vermeye devam etmelerini tavsiye eder. Bebeğinizi sık sık emzirdiğiniz halde sütünüzün artmadığını düşünüyorsanız, anne sütü sağma yöntemini deneyebilirsiniz. Peki, anne sütü nasıl sağılır? Anne sütü sağma makinesi, bebeğin emme ritmine benzer bir ritm uygulayarak memeye sinyaller gönderir ve sütün gelmesini sağlar. Süt sağma, sütünüzün artmasına yardımcı olmakla birlikte çalışan bir anneyseniz bebeğiniz ve sizin için kolaylık sağlar. Anne sütünü arttırmanın bir diğer yolu ise sağlıklı beslenmekten geçer. Doktorlar anne sütünü arttırmak için besleyici ve sağlıklı gıdaların gün içerisinde sık öğünlerle tüketilmesi gerektiğini belirtir

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir