İZMİR’DE “ŞİİR HER ZAMAN” ETKİNLİĞİ BAŞLADI
Hidayet Karakuş: “Sanatçılar isyanlarını sözcüklerle ortaya koymalı.”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), kültür ve sanat etkinlikleriyle üyelerini bir araya getirmeye devam ediyor. “Şiir Her Zaman” etkinliğinin ikincisi, Gazeteci-Yazar-Şair Oğuz Tümbaş’ın moderatörlüğünde Karataş Basın Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin bu seferki konuğu, ünlü Şair ve Yazar Hidayet Karakuş oldu.
“GAZETECİLER FİKRİ İSYANLARINI DİLE GETİRMELİ”
Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, gazetecilerin kültür ve edebiyatla daha iç içe olması gerektiğini vurguladı. Gappi, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm bu zenginliklerden uzaklaştığımız için yüzeyselleşiyoruz. Kültürle, bilgiyle, şiirle beslenmek zorundayız. Gazeteciler fikirlerini dile getirirken derinlikli olmalı. ‘Şiir Her Zaman’ etkinliği ile edebiyatı, sanatı ve gazeteciliği bir araya getirerek bu derinliklere ulaşmayı hedefliyoruz.”
“ŞİİRİMİN BAŞKENTİ İZMİR”
Gazeteci-Yazar-Şair Oğuz Tümbaş, Hidayet Karakuş’un Türk edebiyatında çok kıymetli bir yeri olduğunu belirterek, “Karakuş, şiirlerinde sade ve akıcı bir Türkçe kullanır. Edebiyatın her alanında eser veren bu değerli isim, İzmir’i şiirine başarıyla yansıtır. Benim için de İzmir, şiirimin başkenti olmuştur” dedi.
“ŞAİR OLURUM DİYE HİÇ DÜŞÜNMEDİM”
Etkinlikte konuşan Hidayet Karakuş, şiirle tanışma sürecini ve edebiyat yolculuğunu anlattı. İlk şiirini 13 yaşında yazdığını ifade eden Karakuş, “Kıbrıs olaylarının etkisiyle ulusal bir coşkuyla yazdım. O zamandan bu yana edebiyata olan ilgim devam etti. Atilla İlhan, Nazım Hikmet ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi şairlerden ilham aldım. Ancak hiçbir zaman şair olacağım düşüncesiyle yola çıkmadım” dedi.
“ŞİİR AYAKLARIMI YERDEN KESİYOR”
Şiir yazmanın kendisi için özel bir yeri olduğunu belirten Karakuş, “Şiir, beni her zaman farklı bir coşkuya taşır. Söylemek istediğinizi derin ve yalın bir şekilde ifade etmek zorundasınız. Şairler, yaşadıkları coğrafyanın ve çağlarının tanıklarıdır. Her yüzün, her olayın bir şiiri vardır” ifadelerini kullandı.
İZMİR’DE “ŞİİR HER ZAMAN” ETKİNLİĞİ BAŞLADI
“SANATÇILAR AYDIN OLMALI”
Sanatçıların topluma karşı sorumluluğu olduğunu söyleyen Karakuş, “Aydın olmak, olayları öngörmek ve toplumsal sorumluluk taşımaktır. Şair, dünyanın en güzel şiirini yazsa da toplumsal olaylara karşı suskun kalıyorsa aydın sayılamaz. Sanatçılar, acılara ve haksızlıklara kayıtsız kalamaz. Sözcüklerimizi doğru kullanmalı, gerektiğinde kurşun gibi, gerektiğinde çiçek gibi dizeler yaratmalıyız” dedi.
“TÜRKÇEYİ GELECEK KUŞAKLARA DOĞRU AKTARMALIYIZ”
Dil konusunda titiz bir yaklaşım sergilediğini vurgulayan Karakuş, şunları ekledi:
“Dil, bizim geçmişimiz ve geleceğimizdir. Şairler ve yazarlar, Türkçeyi doğru ve etkili bir şekilde kullanmakla yükümlüdür. Gelecek kuşaklar, kitaplarımızı okuduklarında Türkçenin güzelliğini görmelidir.”
Etkinliğin sonunda Karakuş, “Kül Kahvesi” isimli kitabından şiirler okurken, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Gazeteci-Yazar-Şair Oğuz Tümbaş ve Hidayet Karakuş’a çiçek takdim etti.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.